A- A A+

Aktivno kroz Evropsku nedelju mobilnosti

Evropska nedelja mobilnosti je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana uz podršku Evropske komisije. Kampanja se održava svake godine u septembru, a ima za cilj podsticanje gradova i gradana širom Evrope da uvode i promovišu mere očuvanja životne sredine uz promociju prirode i zdravog života.

I grad Novi Pazar, već dve godine, deo je ove evropske aktivnosti, pa rame uz rame sa  omladinom promoviše ekološke vidove života.

"Ova manifestacije se održava u preko dvije hiljade gradova Evrope, pa je i ove godine Novi Pazar na toj mapi. Cilj  je  promocija zdravog nacina života. Svi su bili pozvani da učestvuju u ovim aktivnostima i odazvali su se u velikom broju. Novi Pazar je  okružen prirodom, koju treba koristiti i sačuvati za dolazeće generacije. Gradska Novi Pazar izgradio je veliki broj sportskih terena i trim staza i ponosni smo sto ih građani, sportisti i rekreativci aktivno koriste", rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Planovi održive urbane mobilnosti nastoje da balansiraju kvalitet životne sredine, ekonomski razvoj i socijalnu pravičnost. Oni usmeravaju ka atraktivnijoj i kvalitetnijoj urbanoj životnoj sredini, poboljšanoj dostupnosti za sve, povećanoj bezbednosti, smanjenom zagađenju vazduha i manjoj buci, sniženim emisijama gasova sa efektom staklene bašte i manjoj potrošnji energije i efikasnijem i isplativijem transportu ljudi i robe.

"Odziv je veliki, rekreativna trasa počinje od Sibilja preko sportskih staza na Ðurđevim stupovima. Novi Pazar je poznat kao grad sporta i njemu prilici ova vrsta okupljanja", kazao je Fahir Demčović ispred PK "Sandžak".

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti (ETM) obelježena je pod sloganom “Pametna i održiva mobilnost – ulaganje u Evropu”.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops