A- A A+

Bedem spreman za renoviranje

Radnici Javnog komunalnog preduzeća ''Gradska čistoća'' završili su u predviđenom roku sve radove na raščišćavanju Bedema. Time je završena prva pripremna faza, jer, pre konkretnih radova na renoviranju i uređenju severnog bastiona Novopazarske tvrđave, potrebno je da se obave i arheološka istraživanja, kako bi se stekli uslovi i za izradu projkektno-tehničke dokumentacije.

Već dve nedelje radnici Javnog komunalnog preduzeća Gradska čistoća aktivno rade na raščišćavanju Bedema i stvaranju uslova za renoviranje i uređenje najprepoznatljivijeg spomenika kulture u Novom Pazaru. Ta faza radova završena je u predviđenom roku i prema rečima rukovodioca Radne jedinice Zelenilo, Jasmina Ahmetovića, za to vreme je izneto oko 250 kubika smeća.

Arheološka istraživanja su – kako objašnjava glavni gradski urbanista Elvir Hamidović – još jedan preduslov za izradu projektno-tehničke dokumentacije ovog važnog projekta. Kao nagoveštaj buduće namene ovog dela Novopazarske tvrđave, Hamidović podseća na prepoznatljive stihove stare pesme ''Kad pogledam sa Bedema'', koji ukazuju na vidikovac.

S obzirom da je u pitanju kulturno-istorijski spomenik od posebne važnosti; da gotovo svaki kamen tog zdanja priča svoju istoriju, te da se arheheološkim istraživanjima može doći i do novih bitnih činjenica, Hamidović ističe da sa finalnim radovima na uređenju gradskog bedema, ne trba preterano žuriti.

Izvor: rtvnp.rs

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops