A- A A+

Počeli veliki radovi na rekama

Danas su počeli radovi na regulaciji korita reka Raške, Deževske i Banjske kao deo projekta zaštite od poplava. Radovi se izvode sredstvima Svetske banke, a Novi Pazar je  jedan od retkih gradova u Srbiji koji je uspeo da pokrene ovako značajnu  investiciju i reši ovaj problem.

Bogatstvo rečnih tokova Novi Pazar je svake godine sa povećanim padavinama plaćao prolećnim bujičnim poplavama. Deo šireg projekta za zaštitu obuhvatio je izgradnju brana u okolini grada, a danas su počeli radovi i na regulaciji korita Raške i njenih pritoka Deževske i Banjske reke. Time će biti zaštićena Industrijska zona.Ukupno 2500 metara uređenih korita i obala sa pratećim šetalištima. Novi Pazar i ovdašnja lokalna samouprava među retkima su u Srbiji koji su uspeli da dobiju sredstva Svetske Banke i da započnu ovakav kapitalni projekat. Radove su danas obišli gradonačelnik Nihad Biševac, sa saradanicima i predstavnici Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbija vode“

„Moram da kažem da je ovo rezultat dobre saradnje Grada Novog Pazara i „Srbija voda“, a sigurno da će mnogo značiti za sve građane, pogotovu one koji žive u naseljima pored reka Raške, Deževske i Banjske“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

On je dodao da su poplave ovde pravile velike štete jer je tu i Industrijska zona.

„Pored zaštite od poplava uređenjem korita izgradićemo i šetališta, koja će značiti stanovnicima ovog dela grada.“, zaključio je Biševac.   

Izvođači radova su specijalizovana preduzeća udružena u konzorcijum „Jugokop“ Podrinje i Vodoprivredno preduzeće „Ćuprija“. Ugovorena vrednost radova je oko 219 miliona dinara, a rok završetka godinu dana.

Izvor: rtvnp.rs

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika