A- A A+

Otvoren Naučni klub i u Novom Pazaru

Novi Pazar je danas dobio “Naučni klub” u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, koji će biti mesto okupljanja svih gradjana koji žele da steknu nova znanja kroz radionice, predavanja i druge aktivnosti.

Ovaj 12. klub u Srbiji uspostavljen je na osnovu Memoranduma o saradnji koji su potpisali gradonačelnik Nihat Biševac, direktor Centra za promociju nauke iz Beograda Nemanja Djordjević i direktor Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Hajrudin Hajrović.

Djordjević je novinarima rekao da su ovi klubovi nastali iz potrebe da se danas u Srbiji bavimo neformalnim obrazovanjem.

“Trudićemo se da se bavimo raznim temama koje još uvek nisu stigle da sazre kao deo nastavnog predmeta, od antropologije do astrologije. Ovde ćemo promovisati sve naše aktivnosti, ali i lokalne zajednice koja ima mnogo da ponudi, jer je ovo grad sa mnogo fakulteta i škola. Radićemo sa robotima, eksperimentisaćemo, ali ćemo dovoditi i naučnike”, rekao je Djordjević.

On veruje da će u klubu otkriti nove talente u Novom Pazaru, ali i da će mlade privoleti da iskoriste svoje znanje na najbolji način, kao i da ostanu i rade za nauku i za Srbiju.

Gradonačelnik Biševac je rekao da lokalna samouprava ima zadatak da pospešuje i razvija obrazovanje i nauku. 

“Otvaranjem ovog kluba pruža se mogućnost našim sugradjanima da se profesionalno bave naukom, kroz različite radionice, seminare i neformalna druženja. Cilj kluba je da popularizuje nauku kod svih naših sugradjana, pre svih kod učenika i studenata“, rekao je Biševac.

Hajrović je rekao da će klub pružiti mogućnost mladima da otkriju mnoge tajne naučnih istraživanja i eksperimenata.

“Funkcionalno znanje je imperativ, a ljudi moraju da se oslobadjaju demagogije i da ulaze u nauku. Mi ćemo pozitivnu energiju u pravcu promocije nauke podeliti sa svima koji su zainteresovani da se bave obrazovanjem i da grade bolju budućnost zajednice”, rekao je Hajrović.

Pre Novog Pazara ovakvi klubovi su otvoreni u Kanjiži, Leskovcu, Čačku, Nišu, Užicu, Knjaževcu, Kragujevcu, Smederevu, Kruševcu, Kikindi i Šapcu.

Izvor: radiostoplus.com

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops