A- A A+

Trka mira 16. maja u Novom Pazaru

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je da se ovogodišnja međunarodna Trka mira (Peace Run), koja će 16. maja proći kroz taj grad, uklapa u težnje da se iz ovog regiona pošalje što lepša slika.

"Mi smo most povezivanja, pa je logično da nam Trka mira stigne iz Crne Gore i odavde nastavi put Bugarske. Drago mi je da ćemo ugostiti ultramaratonce iz celog sveta, koji nose baklju mira, promovišući i toleranciju, ravnopravnost i suživot", rekao je Mahmutović, koji je primio predstavnike Trke mira kroz Srbiju.

On je naglasio da je ovo vreme integracije, pomirenja i spajanja, kao i da ova manifestacija  promoviše atletiku.

"Mi smo atletski grad. Imamo najbolje atletičare, a ove godine ćemo otvoriti i atletski stadion. Želimo da promovišemo dobre ideje i zdrav život. Tog dana (16. maja), naši atletičari i drugi sportisti, učenici i građani će se pridružiti međunarodnom karavanu ljudi koji trče iz ljubavi. Primićemo baklju mira i poslati je dalje", istakao je Mahmutović.

Ovogodišnja Trka mira startovala je 24. februara u Portu, u Portugaliji, a biće okončana 8. oktobra u glavnom gradu Italije, Rimu. 

"Srećan sam što ćemo u Pazar dovesti internacionalnu ekipu i posle jednog dana nastaviti dalje. Ova trka osnovana je 1987. godine, pretrčali smo 149 zemalja sveta i celu Evropu. Među ultramaratoncima će biti i dvojica naših asova, Srđan Stojanović iz Leskovca i Aleksandar Arsić iz Niša", kazao je direktor Trke mira kroz Srbiju Predrag Knežević.

Sportski direktor Atletskog kluba Novi Pazar Edin Zuković, ujedno i selektor juniorske reprezentacije Srbije, ocenio je da "kraljica sportova" doživljava veliki progres na ovim prostorima.

"Dobili smo atletsku dvoranu u Beogradu, uskoro će Pazar imati stadion. I ovo je način da promovišemo grad i atletiku, a Evropska atletska federacija afirmiše i rekreartivni sport. Imamo Novopazarce koji su trčali maratone u Istanbulu, Sarajevu i Beogradu, rado će se uključiti u ovu priču. Tu su i naši šampioni, Amela Terzić i Elzan Bibić", najavio je Zuković.

Trka mira će 17. maja krenuti iz Novog Pazara, a karavan će 20. maja napustiti Srbiji i ući na teritoriju Bugarske.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops