A- A A+

Osnivanje Naučnog kluba u Novom Pazaru

Novi Pazar će uskoro dobiti Naučni klub koji će osnovati Centar za promociju nauke u okviru Regionalnog centra za stručno usavršavanje i promociju nauke. Tim povodom, direktor Centra za promociju nauke, Nemanja Đorđević sastao se sa gradonačelnikom i saradnicima.

“Posebno smo ponosni na osnivanje Naučnog kluba u Novom Pazaru. Ovaj klub biće  jedan od 12 u narednih nekoliko meseci. Ideja da rasejemo sve dobre prakse i van Beograda, u mestima koja imeju drugačije i duge tradicije a Novi Pazar je svakako jedno od njih”, rekao je direktor Centra za promociju nauke. Gospodin Đorđević je najavio manifestaciju “April van Beograda”, koja će se odvijati širom Srbije. Regionalni centar za stručno usavršavanje i promociju nauke biće domaćin ovog događaja u Novom Pazaru. “U ovoj mešavini prakse i teorije moćićete, s jedne strane, da čujete interesantne stvari popularne nauke, a s druge, da učestvujete u raznim naučnim radionicama.” Građani Novog Pazara biće u prilici da kroz putujuci planetrijum posmatraju sazveđa. Takođe, biće organizovane tribine na sve teme kojesu danas interesantne u nauci kao što su vakcinacija i zemljotresi. Ideja Naučnog kluba zapravo je, kako je Nemanja Đorđević naglasio: “Da pokažemo koliko je nauka vazna, da nam je približimo i da je ne ostavimo samo naučnicima.”

Direktor Regionalnog centra za stručno usavršavanje i promociju nauke Hajrudin Hajrović, kazao je da Naučni klub predstavlja ogromnu sistemsku pomoć svim mladim ljudima koji žele da se bave naukom. “Mi želimo da stvaramo društvo znanja na realnim vrednmostima, i osnivanje kluva doživljavam i kao licnu satisfakciju. Presrećan sam što će naš centar i Naučni klub biti stečište znanja. Član Kabineta gradonačelnika zadužen za obrazovanje, Rifat Redžović rekao je: “Odusevljeni smo ovom idejom da se nauka promoviše, da Novi Pazar ne bude poznat samo po proizvodnim delatnostima nego da se kroz naučne delatnosti istakne kao avangarda zajednice kojoj pripadamo”. On je podsetio na gradsku inicijativu za osnivanje Udruzenja prosvetnih radika i vaspitača Novog Pazar koji će kroz ovaj projekat, mogućnosti bavljenja istraživačkim radom ikasnije publikovanjem svojih rezultata, osetiti podršku i Reginalnog centra za stručno usavršavanje i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto galerija

0
0
0
s2smodern

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika