A- A A+

Preventivne mere zbog najava meteorologa i obilnih padavina narednih dana

U Novom Pazaru i dalje je na snazi vanredna situacija, osnovne i srednje škole od sutra ponovo rade. Zbog poplava i manjeg dotoka sirove vode, vode nema u visinskim zonama. Od sutra kreće akcija postavljanja džakova sa peskom, kako bi se preventivno delovalo na obilne padavine koje se najavljuju za naredne dane. 

Na poslednjoj sednici Štaba za vanredne situacije doneta je odluka da đaci osnovnih i srednjih škola od sutra ponovo kreću na nastavu. Vojska, kao i radnici i mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća i dalje su na terenu i oni rade na čišćenju terena, nakon čega će uslediti dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija. Na terenu su komisije za procenu štete koje konstantno rade zbog velikog obima posla i štete koja je naneta domaćinstvima i poljoprivredi. Njima će se od sutra priključiti i građevinski inžinjeri koji će svojom stručnošću ubrzati ceo proces oko procene štete.  I dalje je na snazi vanredno stanje , iako se situacija u nakritičnijim područjima stabilizovala.

Član Štaba za vanredne situacije i pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Nihad Hasanović rekao je za Kurir nakon sednice Štaba da se pomno prati prognoza vremena, te da će se u narednim danima ubrzano raditi na prevenciji kako bi se predupredile moguće nove situacije sa poplavama.

Meteorolozi za četvrtak i petak najavljuju ponovne obilne padavine. Zaključak sa sednice Štaba je da od sutra moramo preventivno delovati u naseljima u kojima reke mogu da zaprete ponovnim izlivanjima. Duž kritičnih deonica sutra će biti dopremljene velike količine peska koje ćemo zajedno sa vojskom, građanima, volonterima i radnicima komunalnih preduzeća puniti i praviti bedeme, rekao je Hasanović.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, Hanefija Brničanin rekao je da voda koja se distribuira potrošačima je hemijski i bakteriološki ispravna za piće. Normalizacija u vodosnabdevanju u svim zonama očekuje se do jutra.

Najavljeno je da će u Novi Pazar sutra stići i pumpe za izbacivanje vode, te sušilice, kao donacija turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Crveni krst će sutra građanima deliti sredstva za dezinfekciju, deratizaciju i dezinsekciju kao i pakete za higijenu i pakete sa hranom.

Evakuisani građani čije su kuće potopljene nalaze se i ove noći na suvom i sigurnom. Pomoć u smeštaju pružili su im hotelijeri, i vlasnici privatnih smeštaja. Ostali evakuisani Novopazarci utočište su pronašli kod komšija i rođaka.

Aleksandar Nićiforović 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops