A- A A+

Rasim Ljajić: “Grad će učiniti sve da nadoknadi štetu, stiže pomoć i od države”

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je i danas sa gradskim čelnicima obilazio poplavljena područja u Novom Pazaru. Tom prilikom je rekao da je šteta od poplava mnogo veća nego što se u prvi mah mislilo.

“Iskreno, lošije je nego što sam očekivao i nego što je juče izgledalo. Tek kada se voda povukla vidimo razmere štete u dvorištima, kućama, nameštaju. Morali smo čitav nameštaj iz kuća da iznosimo, jer je potpuno neupotrebljiv. Putna infrastrktura je takođe pogođena, posebno ona na selima. Pet komisija je na terenu, procenjuju štetu. Najvažnije je da nije bilo žrtava. Grad će učiniti sve da nadoknadi štetu, ali biće neophodna pomoć vlade. Na sednici Vlada koje će se sazvati upravo zbog poplava, biće odvojen novac iz budžeta saniranje štete u Novom Pazaru.”, rekao je ministar Ljajić.

Gradonačelnik Meho Mahmutović rekao je da najveći problem stvara velika količina blata. “Trenutno se radi na čišćenju blata iz kuća i dvorišta, nakon čega sledi dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija. Zahvaljujemo se svima, javnim preduzećima, privatnim preduzneticima, volonterima, omladincima koji su danas bezrezervno pružili svoju pomoći i neumorno čiste poplavljene kuće”, rekao je gradonačelnik. On je kazao da se prijatelji Novog Pazara iz zemlje i inostranstva javljaju nudeći svoju pomoć.

Problem u Novom Pazaru predstavljaju bujične poplave koje nagle i nose veliku količinu mulja kada reke koji su praktično potoci tokom leta, podivljaju.Veliki značaj za sprečavanje velike katastrofe od bujičnih napada imale su brane koje su odrađene u saradnji sa Evropskim progresom. Po rečima gradonačelnika, dva su puta da se grad u budućnosti zaštiti od poplava. S jedne strane da se završi projekat izgradnja brana. Projekat je već proširen u dogovoru sa Svetskom bankom. Drugi deo priče odnosi se na korićenje reke Jošanice. Upravo tim povodom u Novi Pazar 10. marta dolazi direktor Srbijavoda.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops