A- A A+

Grad Novi Pazar društveno odgovornim radom osvojio nagradu za unapređenje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine

Na Trećoj Biznis konferenciji BEES 2015. „Razvoj tržišta energetske efikasnosti kroz nove modele finansiranja“ koja je održana u Sava Centru, gradonačelnik je u ime grada Novog Pazara primio nagradu koju dodeljuje Mass Media International i Stručni kolegijum za „izuzetnu društvenu odgovornost u dužem vremenskom periodu na korist najšire društvene zajednice i jasno opredeljenje ka racionalnom korišćenju energije, unapređenju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine“. Ova konferencija je okupila mnoge kompanije, finansijske institucije i lokalne samoprave među kojima su Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kraljevo i Novi Pazar. U okviru konferencije, održana je i panel diskusija, a gradonačelnik dr Meho Mahmutović imao je veoma zapažen govor. Tokom govora on je predstavio sve projekte grada iz oblasti energestske efikasnosti, pozvao investitore iz zemlje i inostranstva da učestvuju u ovim projektima, ali i agencije koje se bave ovim problemima da finansijski podrže projekte ovog tipa. Osvrćući se na priznanje, gradonačelnik je istakao da je ono veoma značajno za grad Novi Pazar, za stručne službe, za njegove saradnike ali i za njega lično kao gradonačelnika Novog Pazara.

“Nagradu je dobio grad Novi Pazar kao grad gde se puno radi, kao grad koji je afirmativan u svim sferama života i ovo priznanje danas koje je vezano za obnovljive izvore energije i primenu novih projekata koji će u ovoj oblasti promeniti život i dosadašnje navike i za nas kao grad puno znači. Mi smo primenili nekoliko projekata iz ove oblasti, i planiramo da ih raelizujemo u što kraćem roku.”, rekao je gradonačelnik. On je predstavio projekte koji se odnose na energetsku efikasnost. Jedan od njih je sanacija deponije i upravljanje čvrstim otpadima, drugi promena dasadašnje rasvete i stvaranje LED rasvete koja je mnogo efikasnija i jeftinija. Treći projekat vezan je za geotermalne izvore i velike potencijale koji grad Novi Pazar ima štpo se pokazalo studiju koja je rađena sa Rudarsko geoloskim fakultetom u Beogradu. Četvrti projekat vezan je za promenu dosadašnjeg načina grejanja gde će se grejanje na mazut zameniti grejanjem na biomasu. Gradonačelnik se osvrnuo i na složenost ovih projekata: “Svi ovi projekti su jako skupi, i grad samostalno vrlo teško može da realizuje sve ove projekte, pa ćemo zato probati preko međunarodnih organizacija ili kroz javno-privatno partnerstvo da u što kracem vremenskom roku realizujemo svaki od ovih projekata.”, rekao je gradonačelnik. On je istakao da je puno truda uloženo u pripremu grada za učestvovanje u projektima i da će grad mnogo sredstava uštedeti i putem alternativnih vidova grejanja u svim ustanovama i putem jeftinije javne rasvete. “Pokazali smo da smo vrlo odgovorni kada su javne i društvene pare u pitanju i da na taj nacin građanima Novog Pazara obezbedimo kvalitetniji nacin zivota, a samim tim i jeftiniji.”, zaključio je gradonačelnik.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops