A- A A+

Nastavak saradnje sa EU kroz rojekte za bolji život građana

Delegacija Evropske unije u Srbiji (EU) , predvođena zamenicom Šefa misije Matejom Norčić Štamcar sastala se tokom posete Novom Pazaru, sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem.
Nakon zvaničnog sastanka, delegacija je obišla preduzeće Balta, kome je u okviru projekata podrške malim i srednjim preduzećima EU dodelila grant za unapređenje konkurentnosti na tržištu, u oblasti proizvodnje nameštaja.
Evropska unija je tradicionalno jedan od najvećih partnera lokalne samouprave. Na projekte i investicije na teritoriji grada podsetio je gradonačelnik Nihat Biševac.
 
“Podrška se može uočiti u različitim sferama, a sve u cilju poboljašnja kvaliteta života građana. Projekti koje smo realizovali kroz programe EU premašuju investiciju od 10 milona eura i vidljivi su u oblastima od zdravstva, preko obrazovanja, do smanjenja rizika od poplava izgradnjom antierozivih brana, pa sve do podrške preduzetnicima. Uz Vladu Srbije, EU jeste jedan od naših najozbiljnijih partnera. Što se preduzetništva tiče, grant EU je vredan 440 000 eura i sredstva je dobilo 17 privrednika, sa ciljem da usavrše i povećaju kapacitete proizvodnje, zaposle nove radnike i povećaju konkurentnost na tržištu”, rekao je gradonačelnik ovim povodom.
 
Zamenica šefa Misije Mateja Norčić Štamcar ističe da u poslednjih nekoliko godina Novi Pazar jasno opredeljen kao grad podrške ideji prikjlučivanja Srbije Evropskoj uniji.
 
“Sve zajedničke projekte realizujemo opd sloganom “Zajedno smo jači”. Podsećam da je za mala i sredmja preduzeća aktuelan novi javni poziv i grant od 23 miliona eura, u oblasti proizvodnje i usluga. Želeli smo da vidimo proizvodnju kompanija koje su stub jačanja lokalne samouprave, a očekuje nas i nastavak saradnje”, kazala je Štamcar.
 
Zamenica ambasadora Slovačke u Srbiji Monika Podslanova istakla je zadovoljstvo što EU ima priliku da na delu pokaže koliko su joj u pogledu razvoja važni svi delovi Srbije.
 
“Vaša lokalna samouprava je vrlo jasno usmerila sredstva EU u razvoj infrastrukture, razvoj zdravstva i školstva te energetsku efikasnost kako bi se ispunili uslovi za dolazak stranih investitora. Zajedno želimo da ovaj region približimo standardima Unije”, zaklučila je predstavnica Slovačke.
 
Za zamenicu ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman najbolji deo posla Delegacije EU  jesu posete regionima obuhvaćenim projektima.
“Izuzetno je važno što zajedno stvaramo nova radna mesta i lično mi je zadovoljstvo da budem deo svega ovoga. Svi gradovi Srbije zajedno čine vašu zemlju jačom i zbog toga želimo da svim njenim delovima pružimo jednaku šansu”, poručila je Gizelman.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops