A- A A+

"Ti biraš šta pamtiš“ poruka mladima u kampanji „Na maturu bez automobila“

Savet za bezbednost saobraćaja i Kancelarija za mlade Novi Pazar u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i PU Novi Pazar sprovode akciju „Na maturu bez automobila“. Izuzetno zanimljivo predavanje u Kulturnom centru, koje je srednjoškolce okupilo na jednom mestu, deo je niza aktivnosti u okviru pomenute akcije. Prema rečima Mirsada Jusufovića, predsednika gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja, za zainteresovane učenike će već sutra biti demonstrirana vožnja na poligonu ali i sprovedene brojne ulične akcije.
 
„Cilj tih akcija i svega što radimo je da objasnimo mladima da u periodu  matura, koliko god treba da budu srećni i bezbrižni, jeste važno da obrate pažnju na sopstvenu i bezbednost svojih drugara, kao i svih učesnika u saobraćaju. Činjenica je da u ovom periodu godine uvek imamo povećan broj saobraćajnih nezgoda, a dešavalo se proteklih godina da neke budu završene smrtnim ishodima. Apelujemo na mlade da budu odgoivorni, ali i na roditelje koji moraju da shvate – dajući detetu ključeve automobila dovode to dete i tuđu decu u opasnost“.
 
Slogan akcije  je„Ti biraš šta ćeš da pamtiš“  i ima jaku simboliku, o kojoj je, pričajući okupljenim učenicima svoju  životnu priču, govorio Milan Srdić, tridiesetjednogodišnji član Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije i mladić koji je neopreznost u jednom trenutku platio nezamislivom cenom. Od uspešnog sportiste postao je čovek koji se godinu dana borio samo da preživi. Danas živi i prema sopstvenom priznanju nosi jedno „ali“ kao svoj večiti teret.
Lični primer je uvek najbolji poziv drugima na savest. Zato sam danas ovde, da im pokažem kako nepoštovanje propisa znači odricanje od sopstvenih snova. Moje „ali“ ima, slikovito rečeno tamnu pozadinu. Preživeo jesam, živim, ali svaki put kada me put nanese pored fudbalskog stadiona gde sam počeo da treniram, to „ali oživi“ rekao je gostujući na tribini Milan Srdić.
 
Kampanja „Na maturu bez automobila“, nastala je pre nekoliko godina u Kragujevcu, kada je vraćajući se sa maturske večeri,  grupa maturanata iz tog grada smrtno nastradala u saobraćajnoj nezgodi. Njihovi drugovi i nastavnci, u želji da skrenu pažnju vršnjaka, ali i javnosti, nastavnici pokrenuli su  kampanju „Na maturu bez automobila“,  preraslu u aktivnost više gradova  u Republici Srbiji, a u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu kada se održavaju maturske proslave.  Agencija za bezbednost saobraćaja  Republike Srbije priključila se kao partner akcije od samog početka.
 
„Naša je poruka maturantima da ne voze pod dejstvom alkohola. Novi Pazar je jedna od 40 lokalnih samouprava koja se putem konkursa prijavila za realizaciju ove aktivnosti, što pokazuje odgovrnost prema mladim ljudima za koje je edukacija presudna“, kazao je ispred Agencije za bezbednost saobraćaja Veljko Ćurčić.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops