A- A A+

Održana druga radionica za izradu planova aktivnosti za uključivanje građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou

Predstavnici 15 gradova i opština iz cele Srbije, među kojima je I Novi Pazar, prisustvovali su drugoj po redu radionici u u organizaciji švajcarskog programa „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“, sa ciljem uključivanja građana u donošenje odluka na lokalnom nivou.
 
Tokom dvodnevne radionice predstavnici lokalnih samouprava prolazili su kroz konkretne aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do boljeg uključivanja građana, ali i određivali pokazatelj potignuća. Takođe, planirale su se aktivnosti na nivo mesnih zajednica, jer će ukupno 30 mesnih zajednica, iz 15 lokalnih samoprava, učestvovati u ovom program.
 
Početkom juna planirana je i treća, završna radionica, na kojoj će svi učesnici svoje planove za bolje i efikasnije uključivanje građana u odluke koje se donose na lokalnom nivou i javno predstaviti.
Podsetimo, krajem marta Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vlada Švajcarske, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i 15 opština u Srbiji potpisali su zajednički Memorandum o razumevanju kojim se obavezuju da će u svojim opštinama unaprediti proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou.
 
Sve ono što se lokalne samouprave i njihovi građani dogovore, vlada Švajcarske će i finansirati u ukupnom iznosu od 750.000 švajacarskih franaka. Sve će biti sprovođeno kroz program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“. Sem predstavnika Novog Pazara, radionici su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava iz Arilja, Bojnika, Velikog Gradišta, Vlasotinca, Golupca, Leskovca, Ljubovije, Novog Pazara, Užica, Ćuprije, Topole, Raške, Malog Zvornika, Žablja i Zaječara.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops