A- A A+

Podrška poljoprivednim proizvođačima kroz program samozapošljavanja

U okviru projekta “Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji”, u Novom Pazaru je, na osnovu rezultata ranije raspisanog javnog poziva dodeljena mehanizacija za pet porodica, opredeljenih da, koristeći mogućnost samozapošljavanja, pokrenu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno uzgoj maline.
 
„Podelili smo grantove koji su deo projekta „Reintegracija“ a tiču se podrške poljoprivrednicima. Reč je o mehanizaciji neophodnoj u procesu poljoprivredne proizvodnje a odnosi se na lica iz kategorije teže zapošljivih grupa. Omogućeno im je da registruju poljoprivredna gazdinstva kako bi za sebe i svoje porodice ostvarili prihod, odnosno obezbedili posao. Cilj ove komponente projekta je samozapošljavanje, a mogućnost da konkurišu imali su povratnici po Sporazumu o readmisiji, Romi i osobe mlađe od 30 godina.
 
Prema rečima predstavnika Međuopštinske unije poljoprivrednih proizvođača Ismeta Sajtarića, svi koji su ispunili usove propisane konkursom, dobili su poljoprivrednu mehanizaciju.
 
„U pitanju je motokultivator sa frezom. Naša molba koju smo uputili tim ljudima jeste da prema svojim komšijama budu humani, pa da, umesto njih pet, mehanizaciju koristi dvadest pet porodica, odnosno komšije onih što su se prijavili. Sve pojedinosti su regulisane ugovorom, svaki segment rada i način održavanja mehanizacije biće pažljivo praćen. Dodeljena mehanizacija je za dobitnike izuzetno značajna, jer započinju svoj biznis, rad u svojim malinjacima. Hvala Gradu i partnerima, donatoru, svima koji su doprineli da se projekat , u korist naših sugrađana, uspešno realizuje“, rekao je Sajtarić.
 
Projekat “Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ. Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a partneri na projektu su grad Novi Pazar, Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA i Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet – Sandžak“.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops