A- A A+

Pazarska tvrđava će biti muzej na otvorenom

Gradonačelnik Nihat Biševac najavio je da će za nekoliko dana započeti ekonstrukcija Kule Motrilje, simbola grada Novog Pazara kroz projekat, koji je uz Grad Novi Pazar podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Prošle godine izvršena je kompletna rekonstrukcija biblioteke koja je u neposrednoj blizini. Pored rekonstrukcije Kule Motrilje, očekujemo i rekonstrukciju džephane na Bedemu kao i izgradnju letnje pozornice. Želimo da novopazarska tvrđava bude muzej na otvorenom i da sačuvamo kulturno istorijske spomenike. Siguran sam da će planirana rekonstrukcija, u cilju očuvanja zdanja doprineti i unapređenju turističke ponude", kazao je gradonačelnik Biševac.
Prema rečima Harisa Gegića, direktora Regionalne turističke organizacije Sandzaka, projekat je vredan 22 miliona dinara i realizuje se u cilju zaštite znamenitosti od propadanja.
"Predviđena je kompletna sanacija krova, sanacija ulaza, restauracija fasada kao i uređivanje unutrašnjeg prostora koji će biti obogaćen atraktivnim sadržajima. Ti sadržaji neće remetiti postojeće stanje Kule Motrilje, gradski simbol će postati moderniji i za turiste i sve posmatrače atraktivniji", zaključio je Gegić.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops