A- A A+

Mobilni vakcinalni punktovi na seoskom području

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je izuzetno loša, poručeno je nakon sednice Stručno - operativnog tima Štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara. 
"Suočavamo se sa naglim porastom novoobolelih od Korona virusa kao i povećanim brojem hospitalizovanih. Mere Kriznog štaba Republike Srbije usvojene danas moraju se poštovati, ali na građane apelujem da se vakcinišu. Odziv u Novom Pazaru je u odnosu na druge delove Srbije nezadovoljavajući, ali napominjem imunizacija je jedini siguran put da pobedimo pandemiju", rekao je gradonačelnik Nihat Biševac podsećajući da građani koji žele da se vakcinišu, to mogu učiniti, sem u Domu zdravlja, i na nekoliko punktova - u Domu omladine i u Medicinskoj školi "Dva heroja".
 
"Građani se od proteklog vikenda mogu vakcinisati bez prijavljivanja. Dovoljno je da dođu do nekog od punktova i još jednom apelujem na sve da to svoje pravo iskoriste", kazao je gradonačelnik Biševac.
Grafonačelnik ne istakao da će  profunkcionisati i dva mobilna punkta na seoskom području.
 
"Želimo da se sugrađani vakcinišu i u seoskim ambulantama. O kojim je ambulantama reč, građani će posredstvom medija biti blagovremeno informisani jer je zamišljeno zapravo da na seoskom području imamo neku vrstu pokretnog punkta koji će funkcionisati na različitim lokacijama i po definisanom rasporedu", kazao je gradonačelnik Biševac.
Primenu Uredbe o merama Kriznog štaba kontrolisaće nadležne inspekcijske službe, a prema rečima gradonačelnika, jasno je definisano koje je delatnosti dozvoljeno a koje zabranjeno obavljati do narednog ponedeljka.
Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić ističe da sve veći broj hospotalizovsnih jeste razlog za brigu.
 
"Zaboravili smo da je virus među nama i da se širi. Oboljevaju čitave porodice. Broj pregleda takođe raste a kapaciteti zdravstvenog sistema su ograničeni. Preduzimamo određene mere, pojačan je u saradnji sa Policijskom upravom  nadzor kontakata. Spremni smo, na drugoj strani da se suočimo sa svima koji agituju protiv vakcinacije. Spremni smo da efukujrmo ljude, da obezbedimo prisustvo ljudi od nauke koji mogu da objasne sve nejasnoće u vezi sa imunizacijom", kazao je dr Spahić. Svih vakcina, po njegovim rečima, ima doboljno.
 
"Idemo prema ljudima. Želimo da građani Novog Pazara shvate u kakvoj se situaciji nalazimo i aptlujem na sve da se pridržavamo protivepodemijskih mera.
"Bitno je prekinuti kontakte, pomoći zdravstvenom sistemu i bitno je da svi zajedno izdržimo, da spasimo Novi Pazar mogućnosti ponavljanja prošlogodišnjeg  julskog scenarija", zaključio je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops