A- A A+

Kovid bolnica organozovana po zonama, spremna za prve pacijente

Specijalna Covid bolnica u Novom Pazaru potpuno je spremna za prijem pacijenata zaraženih virusom sa lakšom kliničkom slikom. Sve preporuke i standardi Ministarstva zdravlja, po rečima rukovodioca bolnice, dr Faruka Pašovića, su ispoštovani. Specifičnost ove bolnice su takozvane tri zone. 

"Zelena zona je potpuno čista i bezbedna zona. U crvenoj će se nalaziti pacijenti, i strogo ćemo voditi računa da ne dođe do ukrštanja prljavih i čistih puteva. Žuta zona je prelazna, tampon zona. Na taj način čuvamo medicinsko osoblje. U bolnici će raditi 6 lekara i 12 medicinskih sestara i tehničara, raspoređenih po smenama tako da pacijenti 24 sata budu pod stručnim nadzorom. Ovo je zapravo jedan vid izolacije za obolele, kojim štitimo njihove porodice i okruženje, a u skladu sa odlukom Vlade o prestanku kućne izolacije", rekao je Pašović. 

Po rečima direktora Opšte bolnice, dr Meha Mahmutovića, prednost objekta je i to što se nalazi upravo u neposrednoj blizini  Doma zdravlja i Opšte bolnice. " Ovde će biti smešteni pacijenti koji su do sada boravili u Kovid bolnicama na Sajmu u Beogradu, u hali Čair u Nišu i novosadskom Spensu i oni uprkos zarazi nemaju simptome ili su ti simptomi sasvim blagi. Sve sa upalom pluća ili težom kliničkom slikom hospitalizujemo na Infektivnom odeljenju a one sa najsloženijim zdravstvenim stanjem, prema strukovnom algoritmu, upućujemo prema kragujevačkom Kliničkom centru", kazao je Mahmutović. 

Onog momenta kad svi tercijerni kapaciteti budu ispunjeni, oboleli se transportuju prema regionalnim centrima, kakva je Opšta bolnica u Novom Pazaru, koja je, po rečima direktora, za tako nešto spremna. "Dobili smo nedavno respirstore. Ceo proces može da se zaokruži, iako priželjkujemo da se scenario sa ispunjenjem tercijetnih nivoa ne dogodi, i da bude što manje obolelih. Covid bolnica u Novom Pazaru ima digitalni mobilni rentgen, laboratoriju, pulsne oksimetre i EKG, aparate za merenje pritiska, temperature, glukometre i sva druga propratna sredstva. Za medicinske radnike obezbeđena je adekvatna zaštitna oprema i svom poslu pristupaće sa mnogo pažnje", rekao je ovim prilikom direktor Opšte bolnice Novi Pazar, dr Meho Mahmutović.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops