A- A A+

Nema obolelih nakon analize svih do sada prosleđenih uzoraka

I nakon analize svih do sada prosleđenih uzoraka, u Novom Pazaru nema potvrđenih slučajeva zaraze COVID- om 19, saopšteno je nakon današnjeg zasedanja Gradskog štaba za vanredne situacije. 

Epidemiloška situacija se, imajući u vidu registrovane slučajeve u okruženju, ipak komplikuje. "Normalno je da se iz dana u dan i iz sata u sat, stvari menjaju. Reč je o pojavi koja je dinamična i nečemu sa čim se prvi put susrećemo", saopštio je nakon sednice Štaba direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić. "Najbitnije je da je epidemiološka situacija pod punom kontrolom.

Žao mi je što su se po određenim medijima pojavile dezinformacije. Svi uzorci koje smo do sada poslali su negativni, to jest nemamo mikrobiološki i virusološki potvrđen nalaz. Za najnovija tri uzorka rezultat očekujemo tokom naredna 24 sata", rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje. On je podsetio da sve uzorke sa teritorije Republike Srbije obrađuje jedna referentna laboratorija i da je priliv uzoraka svakog dana sve veći.

"U cilju želje i obaveze da javnost precizno i blagovremeno obaveštavamo o svim važnim informacijama, doneli smo odluku da ovlastimo lice koje će, ispred Zavoda za javno zdravlje svakodnevno sopštavsri informacije validne za protekla 24 sata, kazao je dr Spahić. On je apelovao na građane da se pridržavaju mera, navodeći da "zabrinjava to što je aktivnost građana još uvek na nedozvoljeno visokom nivou.

"Pozivam sve one koji eventualno imaju simptome slične grupu da se na vreme jave, jer će time pomoći sebi i drugima. Poučeni iskustvom sa pojavom tuberkuloze, pozivam sve da situaciju shvate ozbiljno i da se na obraćaju privatnim ordinacijama", poručio je dr Spahić. Član Štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović rekao je da će odlukom Štaba protiv svih onih koji povodom aktuelne situacije plasiraju dezinformacije i šire paniku biti preduzete pravne mere. "Protiv svih takvih lica biće, u skladu sa zakonom, podnete krivične prijave. Reč je o ljudima koji neistine plasiraju od kuće, a ne o profesionalnim novinarima. Sa druge strane, usvojen je zaključak da usluge građanima mogu pružati isključivo ugostiteljski objekti koji imaju kuhinje i pripremu hranu. Njihov rad moguć je po principu dostave ili preuzimanja", rekao je Hasanović, pozivajući na kolektivnu disciplinu i solidarnost.

"U cilju pomoći građanima, doneli smo odluku o formiranju Call centra za psihološku podršku, kako bi ljudima olakšali ovu situaciju. Centar će najverovatnije početi sa radom od ponedeljka", kazao je Hasanović, pohvalivši sve volontere na teritoriji grada Novog Pazara, čiji je doprinos podršci građanima izuzetan.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops