A- A A+

Prevencijom i saradnjom nadležnih do povećanja stepena bezbednosti pešaka

Sednica Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Novog Pazara, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Nihat Biševac kao i članovi republičke Agencije za bezbednost saobraćaja, samo je jedna u nizu aktivnosti u cilju povećanja bezbednosti pešaka.


Predsednik gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja Mirsad Jusufović istakao je da je zaključak sa sastanka da zajedničkim snagama treba raditi na povećanju bezbednosti pešaka, usporavanju saobraćaja i iznalaženju načina da se smanji broj parkiranih vozila i oslobode trotoari u gradu.


„Veliki je problem i što je stanica saobraćajne policije prilično hendikepirana time što u nedostatku optimalnog broja službenika spada u stanicu drugog reda. Vrlo retko u centru grada možemo da računamo na reagovanje saobraćajne policije, pa i pored toka beleže mnogo bolje rezultate od onih koji su postignuti prošle godine“, rekao je Jusufović i podsetio na podatak da je za deset meseci ove, napisano duplo više kazni za nepropisno parkiranje nego tokom 2018. godine. Jusufović je apelovao na građane da vode računa, automobile za gradsku vožnju koriste samo kada je neophodno i da kretanje prilagode saobraćajnim propisima.


„Treba obratiti pažnju na najmlađe. Frapantan je podatak da svuda u svetu deca više stradaju u vozilima, dok je kod nas najveći procenat stradalih mladih pešaka, na putu od škole do kuće.
Uvođenjem video nadzora tokom sledeće godine, što nije jednostavan proces i saradnjom sa saobraćajnom policijom i edukacijom dece u osnovnim škola i njihovih roditelja, kako je rekao Jusufović, postiže se veća bezbednost uučesnika u saobraćaju i stiču uslovi za impementaciju još jednog izuzetnog projekta.


“Reč je o projektu koji se trenutno, kada je o Srbiji reč, sprovodi samo u Vrbasu, a koji podrazumeva formiranje roditeljskih školskih patrola. Roditelji volonteri prolaze obuku koju vodi saobraćajna policija, nakon čega stiču uslove da regulišu saobraćaj u zonama škola“, rekao je predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Mirsad Jusufović.


Iz republičke Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju da je i ove godine prikazana predstava za decu školskog uzrasta „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, i da su održana predavanja za srednjoškolce i studente u Tehničkoj školi odnosno na Državnom univerzitetu, pod sloganom „Um na drum“. Predstavu je samo ove godine pogledalo oko 1700 učenika. Ovdašnji prvaci imali su i prošle godine priliku da se kroz ovaj, deci perilagođen program upoznaju sa pravilima u saobraćaju.

 

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops