A- A A+

Predstavljen projekat novog mosta u centru Novog Pazara

Izgradnjom novog mosta u centru Novog Pazara, počinje rešavanje problema saobraćajne regulacije u gradu – zaključeno je na prezentaciji projekta za izgradnju novog mosta i kružnog toka, koja je održana danas u Upravi grada. Prvo idejno rešenje uradila je projektantnska kuća Gramont iz Novog Sada, a konačni projekat trebalo bi da bude gotov do kraja juna.

Predstavnici projektantske kuće Gramont iz Novog Sada, ovakvo projektno rešenje izrađivali su godinu dana. Brojanjem saobraćaja, ustanovili su da u centru grada prolazi oko 33 hiljade pešaka i 22 hiljade vozila dnevno. Najveći problem bilo je naći rešenje za regulaciju pešačkog i kolskog saobraćaja, koji se, kako su zaklučili i ovde prezentovali, mora odvojiti.

”Jedino rešenje koje je moguće bilo u ovakvim uslovima je odvojiti potpuno pešački i kolski saobraćaj”, kazao je direktor firme Gramont-NS Miodrag Arsić.

I glavni urbanista Elvir Hamidović kaže da je prezentovani projekat jedino moguće rešenje zagišenog saobraćaja, te da je ovom prezentacijom načinjen prvi korak ka kvalitetnom i konačnom rešenju.

”Sve relevantne faktore smo uključili u proces projektovanja, planiranja i izradu projektno-tehničke dokumentacije”, rekao je Hamidović. On je istakao da je sam postupak veoma kompleksan na prostoru gde se spaja staro i novo, tradicionalna i savremena arhitektura.

Koordinator za kapitalne projekte u Novom Pazaru i savetnik direktora Koridora Srbije Edib Dedeić ističe da ovo povlači realizaciju niza drugih važnih projekata.

”Gradska uprava je raspisala tender za rešenje podhodnika za pešačka kretanja. Sve to povlači i niz drugih važnih projekata u Novom Pazaru. Potrebno da građani imaju još malo strpljenja”, kazao je Dedeić.

Zavod za urbanizam je, kako ističe direktor Suat Ljajić, uradio Plan detaljne regulacijie, koji bi trebalo da bude usvojen u narednih mesec dana, čime se stiče zakonska osnova za realizaciju ovakvog plana.

Prvi čovek grada, Nihat Biševac ocenio je da je ova prezentacija bila dobra prilika za iskazivanje stručnih mišljenja u cilju izrade što kvalitetnijeg konačnog projekta i efikasnijeg rešenja u korist svih građana Novog Pazara.

”Izrada projekta je pri kraju. Ono što sledi je da raspišemo tender, da se nađu izvođači i da se radi na realizaciji ovog kapitalnog projekta za Novi Pazar”, kazao je Biševac.

Finalna verzija projekta trebalo bi da bude gotova do kraja juna, kada se očekuje još jedna poseta predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, koji je u Novom Pazaru još 2017. potpisao ugovor za finansiranje ovog, ali i drugih važnih projekta. Nakon prezentacije, projektanti iz Novog Sada izrazili su oduševljenje spremnošću lokalne samourave Novog Pazara da se, kako su istakli, suoče sa ovako kompleksnim problemom.

 

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops