A- A A+

Nastavljaju se aktivnosti u cilju rešavanja problema u javnim preduzećima

Pomocnik gradonacelnika zadužen za socijalna pitanja Fevzija Muric i predsednik Sindikata komunalne delatnosti Srbije Milan Grujic razgovarali su sa predstavnicima sindikata javnih komunalnih preduzeca ciji je osnivac Skupština grada Novog Pazara. Predmet sastanka jeste nastavak utvrdivanja mera strategije za rešavanje Problema u javnim komunalnim preduzecima, i analiza odradenih koraka u svakom preduzecu pojedinacno.

Prvi sastanak povodom rešavanja ovog problema održan je krajem decembra prošle godine, kada su predstavnici preduzeca, od kojih su neka u štrajku pred osnivaca postavila brojne zahteve, uprkos tome što su samo neki od njih direktni budžetski korisnici.

"Prethodon su potpisani sporazumi sa firmama koje su bile u štrajku ili najavljivale sindikalni protest. Prvi deo tog sporazuma smo ispoštovali ali je najvažnije da rešavanje ovog ozbiljnog problema ima svoju dinamiku. Jako je znacajno i to da smo postigli uslove za korektan dijalog. Menadžmenti preduzeca ispunajvaju svoje dogovorene obaveze u meri koja je u skladu sa aktuelnom situacijom, a mi kao grad nastojimo da maksimalno doprinesemo rešavanju problema. Sastajacemo se ubuduce , kako bi smo zajednicki uspešno priveli kraju ozbiljan zapocet posao", zakljucio je Muric.

Milan Grujic , predsednik Komunalnih sindikata Srbije istice da su pocetni problemi bili veliki, da poteškoce još postoje ali da u zajednickom interesu u cilju rešavanja problema, postoji jasan stav.

"Ocito ova vlast pokazuje da razume interese gradana i komunalnih delatnosti. Problemi jesu veliki , prvenstveno zbog davno nasledenih obaveza u budžetu ali necemo posustati u nameri da posao privedemo kraju. Treba istrajati, ocuvati preduzeca i pozitivnu klimu koja postoji izmedu poslovodstva i sindikata. Mereno svim bitnim elemenata, jeste ocuvanje svesti o znacaju opstanka javnih preduzeca. Dinamika isplata zarada je nešto sporija od predvidene ali je kašnjenje kontrolisano, a na nama je da svi zajednicki dodemo do uslova održivosti javnih preduzeca u Novom Pazaru".

Sistemski problemi na koje ne mogu da uticu ni osnivac niti sama preduzeca takode postoje. U tom smislu, odredenu odgovornost snose i gradani, u smislu obaveze izmiravanja obavaza za izvršenje svih komunalnih uslova od strane preduzeca.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops