A- A A+

Savet za bezbednost: “Pirotehnika je opasna po najmlađe”

U susret novogodišnjim praznicima, Savet za bezbednost grada Novog Pazara  apeluje na sugrađane, a posebno roditelje da ne kupuju deci petarde. Savet ujedno apeluje  ali, apeluje na nadležne institucije (inspekcijske službe, MUP..itd), da maksimalno pooštre uslove prodaje pirotehničkih sredstava.

“Od petardi i pirotehničkih sredstava, svake godine bude povređeno  na desetine dece. Osim oštećenja stambenih objekata, ulaza i pasaza, petarde nanose štetu i deci i odraslima ukoliko neispravno i nesavesno rukuju njima.

Podsećamo da je Zakonom izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru kao i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica. Zabranjena je i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama, a da izvođenje vatrometa po zakonu mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ova odluka je doneta  upravo zbog teških posledica koje petarde nose jer usled njihove nepravilne upotrebe može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, kao i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Poseban problem predstavlja i kupovina pirotehničkih sredstava od neovlašćenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena, poput pijaca, uličnih tezgi i kod uličnih prodavaca koji vrše nedozvoljen promet pirotehničkih sredstava”, nvodi se u obaveštenju Saveta za bezbednost.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops