A- A A+

Integrisanje osoba sa invaliditetom je ljudska obaveza svih nas

Predan rad Udruženja psihologa, dugogodišnje zalaganje Regionalnog centra za dnevni boravak mentalno nedovoljno razvijenih lica I ideja da se osobama sa smetnjama u razvoju omogući integracija u društvo, neki su od razloga posete gradonačelnika Nihata Biševca i člana Gradskog veća Fevzije Murića Udruženju psihologa Novog Pazara.

Druženje sa  akterima kreativne likovne radionice, decom čija se prava, potrebe i snovi ne razlikuju od snova i potreba njihovih vršnjaka bilo gde u svetu i razgovor sa članovima udruženja  o zajedničkim aktivnostima koje će doprineti ideji  istinskog  integrisanja ranjive kategorije u društvo tekli su  u prijateljskoj atmosferi upotpunjenoj mnoštvom predloga. Podrška grada u ovom pravcu je jedan od ključnih ali i jasno uočljivih faktora, jer kako je gradonačelnik Nihat Biševac više puta ponovio „jednakost među ljudima i  prilika da žive na način dostojan čoveka je odgovornost i obaveza svih nas“.

„Činimo dosta toga kako bi osobama sa invaliditetom bilo koje kategorije pokazali da su naši sugrađani u pravom smislu te reči, jer im je na žalost tokom prošlih vremena , vekovima unazad, prećutno nametana drukčija poruka. Grad shodno budžetu izdvaja značajna sredstva, ali ćemo se uvek truditi da stepen ulaganja bude veći. Sem toga, postoji i faktor odgovornosti koji ne proističe iz materijalnih dobara a na nama je da jedni kod drugih iniciramo ljudskost na delu. Gradska uprava rado i potpuno otvoreno podržava inicijative mladih ljudi i udruženja da osobama sa invaliditetom pomognu na putu integracije u sistem“.

Delegaciju Gradske uprave ispred udruženja psihologa pozdravila je predsednica organizacije Zehra Hasanbegović, poručivši da je grad Novi Pazar, sem što je prvi u Srbiji po tome koliko sredstava izdvaja za socijalna davanja, potpuno razumeo ideju o osnivanju udruženja i pruža maksimalnui potporu svim projektima.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops