A- A A+

Pred Skupštinom izveštaji o radu radu gradskih uprava

Načelnik Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Grada Novog Pazara Almir Leković upoznao je odbornike u okviru drugog redovnog zasedanja Skupštine, sa aktivnostima tokom 2017.godine, sprovedenim u cilju unapređenja rada lokalne samouprave a u svrhu efikasnosti pružanja usluga iz nadležnosti prema građanima kao i povećanja nivoa transparetnosti u skladu sa zakonskim propisima. Odeljenja su radila koordinisano i u znatno otežanim uslovima kada je o prostornim i tehničkim resursima reč.

„Smatram da je lokalna samouprava u prethodnoj godini radila kvalietno, ažurno i po zakonu. To potvrđuju različiti izveštaji inspekcijskih službi. Nadam se da ćemo u narednom periodu ukloniti sve poteškoće u radu, jer je Gradska uprava za izvorne i poverene poslove servis građana, čije nam je zadovoljstvo najbitnije“, rekao je Leković.

Gradska uprava za naplatu javnih prihoda je tokom 2017. izvršila sve obaveze iz nadležnosti. Prema rečima izvestioca, rukovodioca Mirze Bojadžića rezultati i pomaci vidljivi su iz uporednih podataka koji govore da je stepen naplate sredstava po različitim osnovama uvećan. Tome je pored ažurnosti u radu GU, doprinela edukacija građana na temu odgovornosti poreskih obveznika i benefita koji stiču izmirivanjem obaveza.

Osvrćući se na izveštaje o radu uprava, javnih preduzeća i ustanova, i pokušaje odbornika opozicije da negiraju kontinuitet u razvoju zajednice, gradonačelnik Nihat Biševac podsetio je da je „Novi Pazar peta lokalna samouprava po obimu ulaganja i sa svi savesni građani mogu biti ponosni na to što je u proteklih nekoliko godina postignuta politička stabilnost i stvoren ambijent za dolazak investitora“.

Gradonačelnik Biševac je podsetio da je Novi Pazar u Briselu dobio i zvanično priznanje za izuzetnu destinaciju Evrope i najavio otvaranje šest ugostiteljkskih objekata kojima će se povećati smeštajni kapaciteti za dolazak turista ali i omogućiti nova zapošljavanja.

Na sednici je potvrđen mandat Golubu Vidojeviću iz redova Srpske napredne stranke.

Usvojen je Plan detaljne regulacije koridori infrastrukture na Goliji za prostor koji pripada Novom Pazaru. Cilj ovog dokumenta je unapređenje područja, turistička promocija Golije i otvaranje područja prema užem i širem okruženju, a radi daljeg razvoja opština, odnosno gradova koji gravitiraju ka području parka prirode Golija.

Usvojen je i Plan detaljne regulacije za deo centra naseljenog mesta, koji obuhvata naselja Jošanicu, Staru čaršiju, Park, naselje iznad parka, Jermiše, Hadžet, delove naselja Varevo, Paralovo, Mur, Šutenovac, Rasadnik I Čair za deo naselja Mur.

Odbornici su raspravljali i o Odluci donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju mini-hidroelektrane “Lozno”, a usvojena je i Odluka o realizaciji koncesije obavljanja komunalne delatnosti javnog prevoza putnika na teritoriji Grada Novog Pazara.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops