A- A A+

Zahvaljujući podršci Švajcarske, projekat „Obrazovanjem do posla“ i kod nas

Vlada Švajcarske finansiraće projekat dualnog obrazovanja u novopazarskim školama. Naš grad je jedna od pet jedinica lokalne samouprave u Srbiji koje su obuhvaćene programom „Obrazovanjem do posla “, a u cilju unapređenja obrazovnog sistema. O podršci novopazarskim učenicima govorio je tokom sustreta sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, ambasador Švajcarske u Beogradu Philippe Guex.

“Želeo sam da čujem nešto više o izazovima sa kojima se grad susreće. Ali želim da vam kažem i da će Švajcarska ostati posvećena Sandžaku i Novom Pazaru kada je reč o međunarodnoj razvojnoj podršci, kao i ekonomskoj saradnji”, kazao je Philippe Guex.

Dualno obrazovanje podrazumeva sticanje praktičnog znanja u kompanijama potencijalnih poslodavaca. Da su sfere podrške prema građanima od strane prijatelja iz Švajcarske različite, podsetio je gradonačelnik Nihat Biševac.

“Možemo biti zadovoljni podrškom od strane Švajcarske jer je saradnja sa tom zemljom konkretna. Projekat uključenja našeg školstva u  sistem dualnog obrazovanja samo je jedan od aspekata praćenja ovog prostora i pružanja potpore razvoju istog. Naši prijatelji će finansirati obuke učenika i konkretno sticanje iskustva na terenu, u direktnom kontaktu sa poslodavcima”, kazao je Biševac.

Dualno obrazovanje će, ako sve bude te teklo po planu, zaživeti od naredne školske godine.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops