A- A A+

Predstavnica Ambasade SAD razgovarala sa gradonačelnikom o projektima podrške

Dženifer B. Stojanović, politički oficir Ambasade SAD u Beogradu, prilikom svoje prve posete Novom Pazaru, sastala se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Svrha posete gospođe Stojanović je da bolje upozna region i da uvidi kako se mogu još više unaprediti oblici saradnje između ambasade i grada. Govoreći o prednostima i izazovima s kojima se grad  susreće, gradonačelnik je istakao problem nezaposlenosti. Biševac je istakao da je okosnica politike ove gradske vlasti da otvori nova radna mesta, a konkretni potezi su povećanje sredstava za pomoć u zapošljavanju u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Jedan od projekata koji je u planu jeste izgradnja biznis inkubatora za IT sektor, koji je okrenut mladim stručnjacima iz ove oblasti. Takođe, planirana je i pomoć poljoprivredi kroz plaćanje kamate za povoljne kredite. Gradonačelnik Biševac je iskoritio priliku da se gošćama zahvali za svu podršku koju je Usaid pružio novopazarskoj privredi kroz edukaciju i direktna materijalna sredstva. Osim ovih problema, graonačelnik je istako infrastrukturne projekte poput rekonstrukcije aerodroma u Lađevcima i izgradnje autoputa u blizini Novog Pazara kao krucijalne za razvoj novopazarske privrede.

U razgovoru je zaključeno da je neophodan uslov za razvoj privrede politički stabilna situacija. Gradonačelnik je istakao da je politička stabilnost cilj gradske vlasti i da je to i pokazano prethodnih godina.

Govoreći o budžetu grada, Biševac je kazao da je jedna od glavnih odlika politke koju će grad sprovoditi i nastojati da unapredi transparentnost rada, posebno u pogledu trošenja para građana. Deleći svoje iskustvo iz vremena kada je radila u administraciji grada Los Anđelesa, gospođa Dženifer Stojanović je govorila o značaju transparentnosti rada i uključivanja građana u rad uprave. Sagovornici su se složili da je ovakav način rada siguran put da građani budu odgovorniji prilikom plaćanja poreza i ostalih obaveza jer su upoznati sa tokom kretanja svog novca.

Razgovor je završen dogovorom za što skoriji ponovni sastanak i dalje unapređenje saradnje kroz programe kao što je USAID. 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops