A- A A+

Budućnost u malim i srednjim preduzećima

Pod pokroviteljstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u Leskovcu je održan skup oko stotinu pedeset privrednika i predstavnika lokalne samouprave, na kome je delegaciju Novog Pazara predvodio gradonačelnik Nihat Biševac. Okupljanje u Leskovcu  održano je na trogodišnjicu od početka realizacije projekta “Podrška razvoju privatnog sektora“, vrednog 4,1 milion dolara, koji se bavi unapređenjem razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u tri grada i devet opština, a realizuje se u partnerstvu sa Razvojnom agencijom Srbije, te lokalnim razvojnim agencijama.

Ovim projektom predviđena su  dvadeset dva granta, iz dve etape (15 u prvoj i 7 u drugoj godini projekta). Za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu obezbeđena je oprema u vrednosti od 7 000 dolara a šezdesetak najuspešnijih firmi sa ovih prostora dobilo je specijalizovane softvere, standarde kvaliteta i sertifikate, kao i priliku da usavrši vizuelni i marketing identitet kroz kreiranje web stranica. Za uspešno sprovođenje projekta na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina zadužena je SEDA, a sem dobiti u opremi korisnici projekta imaju razloga za zadovoljstvo jer im je program omogućio učešće na brojnim međunarodnim skupovima.

Sredstva su na nivou republike dobila 122 mala i srednja preduzeća čiji su pokretači uglavnom žene i predstavnici mlade generacije. Svoje predstavnike u Leskovcu imale su i komapanije iz Makedonije, Bugarske i drugih zemalja regiona. Cilj ovog skupa je promocija privrednih aktivnosti, proizvoda i usluga, razmena ideja, uspostavljanje novih poslovnih kontakata i povezivanje potencijalnih poslovnih partnera na međuopštinskom i regionalnom nivou, kao i otvaranje novih radnih mesta.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops