A- A A+

Potrpredsednik Vlade RS Rasim Ljajić: 22 miliona za rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas Okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije “Tašjapi”. Ovaj sporazum odnosi se i na saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procenjena vrednost 20 miliona evra, a deonica je duga 22,5 km počnje da se gradi za šest meseci.

“Ovo je važan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, auto-puta Beograd Sarajevo, koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cena samo sa srpske strane milijardu i 50 miliona evra”, rekla je Mihajlović.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je da se već deset godina priča i obećava početak rekonstrukcije puteva u Sandžaku, i da se ovim sporazumom praktično otpočinje rekonstrukcija deonice između Novog Pazara i Tutina, čime, kako kaže, još jedno obećanje postaje realnost. Izgradnjom auto-puta će se, kako je naveo, smanjiti transportni troškovi, a obim robne razmene će, kako je izrazio nadu, biti još veći.

Planirana izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo je od ogromne važnosti za ukupne odnose između Beograda i Sarajeva, jer su to dve zemlje koje imaju najveću trgovinsku razmenu, a najgore puteve, izjavio je Ljajić.

Ljajić je primetio da je koincidencija što će upravo danas na dnevnom redu našeg parlamenta biti ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, i da bi on već sledeće sedmice trebalo da se nađe pred turskim parlamentom.

Predsednik turske kompanije Tašjapi Emrulah Turanli kaže da je toj kompaniji Srbija dala veliku odgovornost da završi projekat auto-puta Beograd – Sarajevo, ted a  će se raditi dan i noć kako bi opravdali poverenje i prema narodu i prema državi.

“Dobili smo podršku da ovaj projekat prijateljstva izvedemo do kraja, spremili smo skoro sve i uskoro ćemo krenuti izvođenje projekta kako bismo u što skorijem roku počeli svoj zadatak  i niko ne treba da sumnja u ovaj projekat i da će biti urađen u rekordnom roku, čak i pre vremena. Svih 10.000 zaposlenih u kompaniji biće na raspolaganju narodu Srbije”.

Potpisivanju su prisustvovali i ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic, ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Lazar Mirkić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamenik predsjednika opštine Tutin Adnan Šehović, kao i predstavnici kompanije “Tasyapi”.

“Ovaj projekat je od velike važnosti, ne samo za Novi Pazar i Tutin, rehabilitacija i izgradnja ove važne deonice, dužine od oko 23 km značajna je za kompletan region. 20 miliona evra biće uloženo  u Sandžak  za 6 meseci.  Sve ovo je rezultat  našeg političkog delovanja,a korist je od opšteg interesa i značaja,, rekao je nakon potpisivanja gradonačelnik Biševac.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops