A- A A+

Dostupnost građanima prioritet lokalne samouprave

Projekat „Dani poverenika“ koje Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja u Republici Srbiji realizuje uz podršku Kraljevine Norveške započeo je u Novom Pazaru i trajaće dva dana. Prema rečima gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, odluka da naš grad bude prvi od ukupno pet gradova i opština gde će se aktivnosti sprovoditi potvrda je dobre saradnje sa Kancelarijom, ali i nastojanja lokalne samouprave da u pogledu otvorenosti prema građanima uvek načini korak više.

„Institucija poverenika je važan mehanizam razvoja demokratije našeg društva i uspostavljanja kontrole rada organa vlasti. Grad Novi Pazar ulaže kontinuirane napore ka podizanju nivoa transparentnosti i zato nam je izuzetno drago što „Dani poverenika“, program edukacije javosti počinje upravo od nas. Priliku da prate program imaju svi, od medija, predstavnika institucija i organizacija koje donose odluke ali i sami građani, što nam je izuzetno važno. Javnost u radu, dostupnost građanima i ostvarivanje njihovih prava su naš primarni cilj“, rekao je gradonačelnik Biševac.

Dvodnevna obuka osmišljenja je kako bi građani, zaposleni u organima javne vlasti, civilnom sektoru, medijima i različitim organizacijama i institucijama dobili nova i proširili postojeća znanja o instituciji poverenika i važnosti korišćenja prava na pristup informacijama od javnog značaja, odnosno prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Poverenik za informiacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić istakao je, pored svega navedenog, važnost da se javnost upozna sa sadržinom prava u okviru zakona iz ove oblasti i procedurom koja vodi ka ostvarivanju tih prava.

“Često to ljudima deluje komplikovano, ali smo tu da razgovaramo o svemu što ljude zanima. Pomoći će nam odabrani predstavnici civilnog sektora, iza kojih je višgodišnje iskustvo u ovoj oblasti ali ono što je od posebne važnosti kada je o Novom Pazaru reč jeste interesovanje gradske uprave da aktivno učestvuje na realizaciji projekta”.

Osim u Novom Pazaru, “Dani poverenika” biće organizovani u Šapcu, Zrenjaninu, Požarevcu i Vranju. 

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika