A- A A+

Predstavljanje Sarajevske filharmonije bajramski užitak za Novopazarce

Prvi nastup Sarajevske filharmonije pred Novopazarcima, prepuna sala i interesovanje za kartu više obeležili su na najbolji mogući način zvaničan početak kulturne saradnje između Novog Pazara i Sarajeva.

Koncert upriličen povodom Bajrama prisutni su pratili gotovo bez daha a predvođena Samrom Gulanović i Munirom Mešanovićem, maestralnim dirigentrima, Sarajevska filharmonija se novopazarskoj publici predstavila sa ukupno dvanest kompozicija. Posebnu emociju izazvao je nastup Eldina Huseinbegovića, čiji je rad prilično poznat ovdašnjoj publici.

Uvertira "Carmen", Poloneza iz opere "Evgenij Onjegin", Valcer iz svite Masquarade, Mađarski ples br.5, samo su deo prikazanog programa. U bajramskom duhu, iz filma "Pod zastavom Muhammeda a.s." izvedene su sevdalinka "Snijeg pade na behar na voće”, kompozicija "Poruka", simfonijska poema "Probuđena kasaba".

Uprava novopazarskog Kulturnog centra godinama pokušava da realizuje ideju o organizovanju ovakvog koncerta, a podrška da se to i dogodi, prema rečima direktora Huseina Memića, stigla je od ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića i predsednika Udruženja građana poreklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini, Ekrema Lekića.

Memić najavljuje da će upravo saradnja sa Sarajevom već tokom leta dati konkretne rezultate i potvrditi da je Novi Pazar prestonica kulturnih dešavanja.

Koncert Sarajevske filharmonije trebalo je da, na oduševljenje Novopazaraca, bude održan na gradskom šetalištu, ali je kiša poremetila zamisao organizatora. Svi koji su propustili priliku da uživaju u nastupu gostiju iz Bosne i Hercegovine nadaju se ponovnom dolasku vrhunskih umetnika u Novi Pazar.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika