A- A A+

Bezbedniji saobraćaj na putu Novi Pazar – Raška

Projekat rehabilitacije državnog puta Novi Pazar – Raška realizovaće se na inicijativu grada Novog Pazara, sredstvima Svetske banke, Evropske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj. U obezbeđivanju finansijera posredovala je Vlada Republike Srbije. Cilj projekta je, prema rečima gradskog urbaniste Elvira Hamidovića, povećanje opšte bezbednosti na putnom pravcu, sa akcentom na bezbednost pešaka.

„U sklopu projekta grad je predvideo da u 2019. godini obezbedi i sprovođenje radova na deonici od Banjske petlje do izlaza iz grada prema Ribariću. Želimo da povećamo saobraćajnu bezbednost na celokupnoj teritoriji Novog Pazara i stvorimo bolje uslove za dolazak potencijalnih investitora i poboljšamo uslove života i rada meštana na ovim trasama“, kazao je Hamidović.

On je rekao da je jedna od tema sastanka održanog u Novom Pazaru uređenje autobuskih stajališta, postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije ali i definisanje pešačkih površina u okviru samih stajališta. Ulaganja na saobraćajnim deonicama prema Raški i Ribariću treba da osiguraju i bezbedan promet teretnih vozila.

„U okviru puta Novi Pazar – Raška će tokom druge faze projekta biti izgrađena biciklistička staza jer smo svedoci da mnogo ljudi svakodnevno na toj trasi koristi bicikl kao prevozno sredstvo“, rekao je Hamidović.

Uređenjem putne trase prema Raški, eventualnim video nadozorom i adekvantnim instalacijama rešiće se veliki problem noćnih auto trka, koje ugrožavaju bezbednost ne samo učesnika već i slučajnih prolaznika.

Rok za okončanje izrade projektne dokumentacije je septembar ove, a radovi na terenu počeće u proleće sledeće godine. Taj zadatak će najverovatnije biti poveren AD „Novi Pazar put“, jer kako je objašnjen ona sastanku „reč je o firmi koja je dokazala kvalitet ali i koja već radi na održavanju pomenute trase“.

Milan Tanović, ispred projektantske firme „MHM projekt“ iz Novog Sada ističe da je sve predviđeno projektom bazirano na implementaciji potreba lokalne zajednice.

„Sve što doprinosi boljitku života stanovništva biće primenjeno u svrhu bezbednijeg saobraćaja. Do toga šta su prioriteti došli smo upravo osluškivanjem potreba građana i u dogovoru sa lokalnom samoupravom. Ova trasa kao i sve druge karakteristična je i po tome što vozači kao učesnici u saobraćaju često za volan sedaju u neadekvatnom stanju i pribegavaju prekoračenju brzine, a upravo je naš zadatak da saslušamo sugestije i realne potrebe građana, kako bi smo ponudili rešenje“.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops