A- A A+

I ovo godine sklopljen veliki broj brakova u Novom Pazaru

Osim što je rekorder po broju rođenih beba, Novi Pazar je među vodećim gradovima po broju sklopljenih brakova. U godini za nama sklopljeno je 777 brakova.

Ova radna obaveza je po rečima matičara među najprijatnijim dužnostima koje imaju. U Novom Pazaru se prosečno sklope dva braka dnevno, a ove godine je taj broj i premašen. Kako bi izašli u susret građanima, zaposleni izlaze iz okvira prakse koja postoji u drugim gradovima. Naime, matičari u ostatku zemlje venčanja van radnog vremena zakazaju samo vikendom, dok se u Novom Pazaru venčanja zakazuju i radnim danima u večernjim časovima. Ovakva organizacija znači skoro svakodnevni prekovremeni rad za matičarke. Ipak, srećne su da daju doprinos otvaranju jednog važnog životnog poglavlja.

„Ovaj posao je specifičan po tome što vas mladenci doživljavaju kao deo jednog od najznačajnijih dana svog života. Koliko god bile umorne ili opterećene poslom koji smo imale toga dana, kada dođemo na venčanje, probleme ostavljamo iza sebe i radujemo se zajedno sa zvanicama. Zato je ovaj posao na neki način drugačiji.“, rekla je matičarka Božica Đoković. Na venčanju osim teksta zakona, matičarke najčešće citiraju Duška Radovića: „Brak se uređuje zakonom samo onda kad ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi.“

Po rečima rukovodioca Odeljenja za opštu upravu, Marka Slavkovića, brakovi se sklapaju u svim životnim dobima. Povećan je broj zahteva za venčanje van službenih prostorija. Nekada su to bili samo restorani, a sve češće u letnjem periodima, venčanja se organizuju u baštama ili gradskom parku.

Termin venčanja treba zakazati mesec dana ranije. Svi podaci o potrebnoj dokumentaciji nalaze se na gradskom sajtu (LINK). U svakom trenutku, budući supružnici se mogu konsultovati sa radnicima matične službe u prostorijama Uslužnog centra.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops