A- A A+

Šansa za teško zapošljive kategorije kroz projekat od 200 000 eura

Grad Novi Pazar je, zahvaljujući Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, Stalnoj konferenciji gradova i opština, Ministarstvu za rad Republike Srbije Nacionalnoj službi  i Komesarijatu za izbeglice RS, a konkurišući za bespovratna sredstva, obezbedio 200 000 eura za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija stanovništva. Novac je obezbeđen u okviru projekta “Inicijativa za inkluziju” a na lokalnom nivou aktivnosti će se sprovoditi u okviru programa “Novi Pazar – Novi poslovi”, na period od 13 meseci.

Od ukupne vrednosti projekta GIZ obezbeđuje 190 000 a grad 10 000 eura a sporazum o realizaciji potpisan je u Novom Pazaru

Nosilac projekta “Novi Pazar – Novi poslovi” je Grad a partneri na projektu su: Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Novi Pazar Regionalna razvojna agencija Sandžaka “Seda” i Inicijativa za razvoj i saradnju “IRS” .

Projekat “Novi Pazar-novi poslovi” je kreiran sa ciljem da razvije inovativna i održiva rešenja za zapošljavanje marginalizovanih i teže zapošljivih grupa stanovništva.

Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara rekao je prilikom potpisivanja sporazuma da je izuzetno važno što projekat pruža nekoliko mogućnosti jer nudi šansu preduzetnicima da zaposle lica iz kategorije teže zapošljivih, pruža mogućnost pokretanja sopstvenog biznisa licima iz ove grupe i nudi mogućnost razvoja socijalnog preduzetništva.

“Zahvalnost partnerima. Svesni smo da nije bilo lako ni aplicirati I treba pohvaliti projektni tim koji je ispoštovao kratke rokove. Hvala i Nemačkoj agenciji za međunarodni razvoj jer daje konkretan doprinos nastojanju da u saradnji sa Nacionalnom službom obezbedimo nova radna mesta za nezaposlene. Reč je o početku dobre saradnje”, rekao je gradonačelnik Biševac, istakavši da je grad pored svih projekata, odredio značajna budžetska sredstva u iznosu od 10 miliona dinara za potrebe  radnog angažovanja mladih ljudi, što će uz otvaranje industrijske zone dati vidljive rezultate.

“Problem nezaposlenosti nije samo naš i problem u celoj Srbiji. Rešavanjem ovog pitanja, smanjenjem broja nezaposlenih vidljivi su pomaci na svim poljima”, istakao je gradonačelnik Nihat Biševac, izrazivši očekivanja da će građani iz kategorije teže zapošljivih lica iskoristiti svoju šansu.  

Za sredstva su konkurisale 33 lokalne samouprave ali je Novi Pazar jedini koji je svojim projektom, kako je kazao član Gradskog veća Fevzija Murić, predvideo i novinu u našoj zemlji,  koja je u svetu identifikovana kao socijalno preduzetništvo.

“Veoma zahtevan projekat je u pitanju, i trebaće nam ozbiljna podrška na nivou lokalne samouprave. Zahvalnost upućujem i gradonačelniku koji je još na prvom sastanku identifikovao važnost pitanja koje projekat tretira. Prvi put je moguće konkurisati za sredstva na osnovu sporazuma o readmisiju, što je ozbiljan korak ali nadamo se i samo početak kada je o ulaganjima donator reč”, rekao je Murić.

U okviru projekta biće održan sajam socijalnog preduzetništva, a Murić je kao važne aktivnosti najavio i formiranje dva socijalna preduzeća uz podršku Regionalne razvojne agencije SEDA, čiji je direktor Samir Kačapor reako da je ovaj projekat nastavak dobre saradnje sa partnerima na međunarodnom nivou.

“Sprovodićemo obuke za započinjanje biznisa, za pisanje biznis planova. Daćemo mentorsku podršku novoosnovanim preduzećima i velika nam je čast što smo deo ovog projekta”, kazao je Kačapor.

O fenomenu socijalnog preduzetništa ispred Inicijative za razvoj i saradnju govorio je Miodrag Nedeljković.

“Socijalno preduzetništvo u svom fokusu ima marginalizovane grupe i teži društveno odgovornom poslovanju ali i osvešćenju zajednice. Treba dati šansu onima kojima je podsticaj neophodan. Želimo kvalitetnu, uspešnu priču u Novom Pazaru i ovaj će projekat dati dobre rezultate“.

Nedeljković je između ostalog kazao da lokalna samouprava u Novom Pazaru  prepoznaje važnost ovog projekta i partner je sa kojim je lako sarađivati.

Uslediće javni poziv za sve zainteresovaje da konkurišu za sredstva koja je Novi Pazar dobio , a prednost imaju lica iz readmisije, Romi i osobe sa invaliditetom.

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops