A- A A+

Lokalni saveti zajednički o problemu nasilja nad ženama

Zajednička sednica Saveta za bezbednost, Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti i Saveta za međunacionalne odnose, čiji je osnivač Skupština grada Novog Pazara, održana je a ciljem da se zajeničkim delovanjem i zaključcima sa više nivoa, istovremeno  javnosti pošalje poruka o trenutnom položaju žena u društvu ali i o tome u kom pravcu treba delovati da bi se stvari menjale na bolje. Sastakom je predsedavala Ifeta Radončić, predsednica lokalnog parlamenta.

„Svi saveti su osposobljeni da se u okviru sopstvenih nadležnosti ali i kroz međusobnu saradnju bave ljudskim pravima. Zajednički  predlozi i timska rešenja vode nas bez dileme ka zaštiti ljudskih prava pa i sprečavanju nasilja nad ženama. Svest se razvija u pozitivnom smeru ali moramo biti svesni sopstvenih obaveza u procesu zaštite pojedinačnih ali i društvenih interesa. Trudimo se da unapredimo opštu sigurnost građana Novog Pazara i ovaj današnji sastanak samo je jedan od koraka u tom smeru“, zaključila je predsednica Skupšine grada Ifeta Radončić.

Sličan stav zauzimaju i u okviru lokalnog Saveta za bezbednost grada.

„Naše je duboko ubeđenje da polovi treba da budu ravnopravni  a ne suprotstavljene strane ili u nekim slučajevima, žrtve nasilja. Organizovano, lokala samouprava u okviru obeležavanja 16 dana aktivizma  protiv nasilja i Dana

ljudskih prava, šalje jasnu poruku. Verujem da će za ovakve teme u javnosti biti više prostora i da će naša nastojanja uroditi plodom“, rekao je  predsednik Saveta za bezbednost Hajrudin Hajrović, ističući da žene zaslužuju mnogo bolje i više nego što im društvo trenutno pruža i da se svi zajedno suočavamo sa „poteškoćama u otklanjanju prepreka ka ravnopravnosti“.

Ključ ka uspehu na svim pa i na polju rodne ravnopravnosti krije se, prema rečima Zibije Šarenkapić, u  prihvatanju činjenice da se samo sinergijom postižu rezultati.

„Položaj žena je opšte pitanje i u skladu sa tim značajno je da iz različitih perspektiva, kao ovde i  danas govorimo o pravu žene na život bez nasilja. U budućnosti ćemo, poučeni ovim iskustvom i druga važna pitanja otvarati i sagledati iz različitih perspektiva, koristeći potencijale zajednice koji su nam na raspolaganju“, zaključuje  Šarenkapićeva.

Šesnaest dana aktivizma u okviru borbe protiv  nasilja nad ženama  jedan je od mnogo koraka preuzetih ka rešavanju problema koje je predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Banina Muderizović identifikovala kao „zajedeničke i ozbiljne“.

Iz redova službi bezbednosti  poručili su da Policijska uprava o svojim građanima vodi računa u svim okolnostima i tokom cele godine, ali i pozvali pojedince na društveno odgovorno ponašanje.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops