A- A A+

U Sarajevu obeležen Dan Sandžaka

Svečanom akademijom i prigodnim programom u prelijepom ambijentu Gazi -Husrev begove biblioteke u Sarajevu, sinoć je obilježen Dan Sandžaka.

Skup je organizovalo Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u BiH, a prisustvovao je veliki broj predstavnika akademske zajednice, javnog života BiH, ali i građana iz cijele BiH, Sandžaka, Crne Gore, te Bošnjaci porijeklom s ovih prostora koji žive u dijaspori.

Učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast šehidima i poginulim borcima tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, a među kojima je veliki broj branitelja bio porijeklom iz Sandžaka.

U ime organizatora prisutne je pozdravio Ekrem Lekić, predsjednik Udruženja, koji je čestitao Dan Sandžaka i predstojeći 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Lekić je ovom prilikom istakao da se Udruženje posebno ponosi projektom stipendiranja učenika i studenata, a obilježavanje Dana Sandžaka, bilo je prilika da se dodijele ukupno 34 stipendije.

– Zaista sam ponosan na ljude koji izdvajaju sredstva za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabog imovinskog stanja. Ovim putem im ljudski čestitam i zahvaljujem, napominjući da će stipendisti uzvratiti na najbolji način svojim zalaganjem i uspjehom što već čine – kazao je Lekić.

Revizija državljanstava

Predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u BiH prokomentarisao je i probleme sa revizijom državljanstava.

– Ministarstvo civilnih poslova BiH u prošloj godini je na svojoj web stranici objavilo da će izvršiti reviziju oko 24.000 državljanstava. Na početku tu nije bilo ništa čudno, međutim došli smo do podataka da od tih 24.000 državljanstava koja bi se trebala poništiti, 99 posto se odnosi na građane porijeklom iz Sandžaka. Tada su se Upravni odbor i Predsjedništvo Udruženja obratili Ministarstvu civilnih poslova i tražili objašnjenje kako to da je na spisku za reviziju državljanstava odjednom toliki broj građana Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka. U početku je bilo prepiranja po medijima. Međutim, Ministarstvo civilnih poslova BiH je na koncu sa razumijevanjem reagiralo na naš apel i inicijativu, te smo, u vrlo kratkom periodu, uspjeli riješiti 17.000 državljanstava, dok će ostatak biti rješavan sukcesivno  – poručio je Lekić.

Prisutnima se obratio i Muamer Bačevac poslanik u Narodnoj skupštini Srbije iz Sandžaka, koji je održao govor o temi “Sandžak jučer, danas i sutra”. Pri tome je podsjetio da se uz obilježavanje Dana Sandžaka istovremeno obilježava 74. godine formiranja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, kojom je konstituisana autonomnost Sandžaka 20. novembra 1943. godine u Pljevljima.

Bačevac je naglasio i da su Bošnjaci u BiH i oni u Sandžaku jedinstveno tkivo.

Predsjednik Udruženja Ekrem Lekić prisutne je upoznao i s novim projektima koji bi trebali ojačati veze BiH i Sandžaka. On je naglasio i da je jedna od osnovnih smjernica Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka očuvanje sandžačke kulturne baštine, ali je naglasio da se Udruženje zalaže i za promociju bh. kulture u Sandžaku.

U tom pravcu, nagalsio je već su poduzete i određene aktivnosti koje bi trebale rezultirati jačom kulturnom saradnjom Sandžaka i BiH.

– U saradnji s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i Gradskom upravom Novog Pazara, Udurženje dogovara realizaciju projekta “Dani kulture Sarajeva”, u Novom Pazaru. U sklopu programa bit će prikazano nekoliko bh. filmova, pozorišne predstave, promocije knjiga, izložbe slika … Namjera je da se identičan projekat organizira i u sandžačkim gradovima u Crnoj Gori, a također planiramo u Sarajevu i drugim bh. gradovima organizirati “Dane sandžačke kulture u BiH – kazao je Lekić.

On  je posebno zahvalio, kako je kazao dugogodišnjim prijateljima ovog Udruženja.

Prije svega akademiku Muhamedu Filipoviću, predsjedniku Bošnjačke akademije nauka, rektoru Univerziteta u Sarajevu i bivšem predsjedniku Udruženja Rifatu Škrijelju, generalu Ramizu Drekoviću i prof. dr. Redžepu Dizdareviću, koji su također bivši predsjednici Udruženja.

Zahvalu je uputio i Bošnjačkom nacionalnom vijeću Novog Pazara, na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom, te Nihadu Hasanoviću, predstavniku Gradske uprave Novog Pazara i članu Gradskog vijeća Mirsadu Jusufoviću.

Zahvalio se što su se pozivu za dolazak na Svečanu akademiju odazvali i predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović, zajedno s predsjednikom Skupštine opštine Izetom Hadžimušovićem, te predsjedniku Opštine Sjenica Hazbu Mujoviću i njegovom zamjeniku Vahidu Tahiroviću.

Akademiji su prisustvovali i Miladin Vidaković, predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnopravnost , te Muharem Zejnulahu, predsjednika Udruženja građana Zajednice Albanaca u BiH.

Na Akademiji su pojedincima i kompanijima koje su omogućile stipendiranje učenika i studenata uručene zahvalnice Udruženja. Među donatorima je i Rifat ef. Fejzić, reis-u-ulema Islamske zajednice Crne Gore.

Svečanu akademiju pratila je i Radio-televizija Novi Pazar, čija je delegacija prisustvovala svečanosti. Kompletan izveštaj emitovaćemo narednih dana.

Izvor: avaz.ba

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops