A- A A+

Osamnaest godina od pogibije Novopazaraca u NATO bombardovanju

Navršava se osamnaest godina od bombardovanja stambene zgrade u centru Novog Pazara i pogibije 11 civila, među kojima je i najmlađa žrtva NATO agresije na SR Jugoslaviju, dvogodišnji Marko Simić.

Spomenik sa imenima nastradalih u Ulici Stevana Nemanje ispred stambene zgrade R-74 u podseća na najtragičniji događaj u novijoj istoriji grada. Pored spomen obeležja u blizini zgrade okupili su se rodbina i prijatelji stradalih, predstavnici Gradske uprave Novog Pazara predvođeni gradonačelnikom Nihatom Biševcem, pripadnici Vojske i građani, da odaju počast stradalima, polože cveće i upale sveće nedužno nastradalim sugrađanima koji su poslednjeg dana maja 1999. godine tragično izgubili živote.

Pre skoro dve decenije, u  13h  i 25 minuta prvo se začuo zaglušujući zvuk pa snažan prasak. Zlokobni trag dima podigao se nad centrom grada.

“Ova osamnaestogodišnjica opominje i podseća da smo narod dubokog duha, velike kulture, lijepe zemlje, ali i tragične istorije. Narod koji je ginuo u svim ratovima, tako da su se i moćnici NATO-a vodili činjenicom ‘pa šta, oni su navikli da ginu’. Tako su se i ophodili prema Srbiji tokom bombardovanja, pa nije stigla niti jedna reč izvinjenja, ni objašnjenja zašto je bomba bačena na stambeni objekat i civile”, poručeno je sa pomena.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a. Tokom bombardovanja izvedeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je približno 420.000 projektila, ukupne mase 22.000 tona. Za 78 dana od njih je poginulo blizu tri hiljade ljudi.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops