A- A A+

Upitnik za roditelje đaka prvaka stizaće na kućnu adresu

Grad Novi Pazar i Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa osnovnim školama, obezbediće roditeljima budućih prvaka da se oko odabira jezika na kome će njihovo dete pohađati nastavu, izjasne  u posebnim uslovima.

„Roditeljima se obezbeđuje posebna prostorija za popunjavanje upitnika, koji je redovan  deo upisa prvaka u školu. Jedno od obaveznih pitanja je i to na kome će jeziku učenici pohađati nastavu. Nadzor  će vršiti stručna lica iz BNV, koja se prethodno za ovo obučavaju“, kazala je na press konferenciji Ulfeta Demčović, članica Gradskog veća Novog Pazara, zadužena za obrazovanje.

Dogovor Grada i BNV o načinu izjašnjavanja  roditelja na ovu temu  upavo treba da obezbede privatnost roditeljima pri donošenju važne odluke i izvršavanju obaveze da se konkretno izjasne. Pored člana BNV  popunjavanju upitnika prisustvovaće i jedan član upisne komisije, standradno sačinjen od nastavnika, psihologa i pedagoga. Od nastavne 2018./2019. upitnik će stizati  na kućnu adresu roditelja ili staratelja, uz poziv za upis prvaka.

Način popunjavanja upitnika je novina jer je ranije ispunjavanje obaveznog obrasca roditeljima bilo omogućeno u okviru testiranja učenika, što nije garantovalo privatnost pri donošenju i realizaciji odluke.

„ Sve je ovo rezultat do sada uočenih manjkavosti pri izjašnjavanju o važnom pitanju. Cilj je dati roditelju ili staratelju potpunu slobodu da se izjani na  kom će mu jeziku dete pohađati nastavu“, rekao je predsednik IO BNV Hasim Mekić, apelujući  na roditelje da u skladu sa svojim željama  iskoriste „pravo koje je država dala a odnosi se na  pohađanje  školske nastave dece na maternjem jeziku“.  

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika