A- A A+

O narkomaniji treba govoriti i delovati preventivno ka suzbijanju

U centru za decu i omaldinu Duga održana je tribina na temu “Prevencija narkomanije kod mladih u Novom Pazaru, sa ciljem da se na konkretan način  dopriese podizanju svesti zajednice o problemu zloupotrebe droga.

Projekat “ Prevencija narkomanije kod mladih”, namenjen je deci osnovnih i srednjih škola, kao i roditeljima. Realizuje se kroz tribine, ankete i radionice.

Psihijatar dr Amir Kajkuš je mladima na ovoj diskusiji govorio o opasnostima po mentalno i fizičko zdravlje mladog čoveka, koji koristi drogu. Kajkuš kaže da je narkomanija svestki problem i da o njemu treba da se govori.

“Mi govorimo o problemu ljudi koji koriste heroin i tu postoji određena brojka ljudi, koji se javljaju redovno, a ima i onih koji ne dolaze u ambulantu Opšte bolnice. Sa druge strane imamo veliki broj lica koja koriste marihuana i tome ne pridaju veliki značaj, a ona je opasna stvar i ubudućnosti će nositi najviše života. To negde moramo da sasečemo u korenu, da Novi Pazar ne bude opet u statističkom vrhu pobroju  ljudi, koji koriste drogu”,rekao je Kajkuš.

O značaju edukacije i afirmaciji zdravih stilova života govorio je profesor Sead Bojadžić, koji u Gimnaziji radi kao psiholog-pedagog. On je istakao da je u prevenciju narokmanije potrebno da se uključi  šira društvena zajednica.

“Potrebno je da se angažujemo svi, mi koji radimo u školi, roditelji, institucije. Na svima nama je odgovornost, kako bi se bavimo ovim problemom”, rekao je Bojadžić.

Projekat “Prevencija narkomanije kod mladih u Novom Pazaru “realizuje Centar Duga i Kancelarija za mlade uz podršku Grada Novog Pazara.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika