A- A A+

Novi Pazar sedište Zelenog polumeseca za Srbiju

Novi Pazar je postao centar humanitarne organizacije Zeleni polumesec za čitavu Srbiju. Svetski centar organizacije nalazi se u Turskoj, a njegovi predstavnici dali su podršku otvaranju sedišta u našem gradu. Međunarodna organizacija osnovana je davne 1927. sa idejom da pomogne u lečenju savremenih bolesti zavisnosti. Srbija je ovim postala 35 članica Međunarodne konfederacije zemalja članica Zelenog polumeseca. Predstavnike organizacije za Tursku i Srbiju, ugostio je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac.

„Reč je o svojevrsnom priznanju za naš grad. Iskustvo organizacije veoma će nam značiti jer smo svesni da moderni oblici zavisnosti, poput zavisnosti od interneta, na žalost uzimaju maha. To što smo odabrani da budemo centrala za celu Srbiju čast je i obaveza, jer zahteva naporan rad. Sa druge strane, ovakva se priča potpuno uklapa u naš koncept zato što grad ima planove u pogledu preventivnog delovanja kada je o bolesti zavisnosti reč“, rekao je Biševac.

Generalni sekretar Zelenog polumeseca u Republici Turskoj Osman Baturhan Dursun, rekao je da poseta Novom Pazaru ima za cilj povezivanje sa ljudima i prenošenje dragocenog iskustva u borbi sa svim oblicima bolesti zavisnosti.

„Ulaganje u sportsku infrastrukturu jedan je od načina da pomognete mladima da se izbore sa svim oblicima savremenih bolesti kakva je bolest zavisnosti. Prepoznali smo u programu gradonačelnika, u njegovim idejama potrebu da zdravlju mladih grad posveti puno pažnje, što ovim putem pozdravljamo „rekao je Dursun boraveći u Novom Pazaru.

Zeleni polumesec sa sedištem u Novom Pazaru proširiće aktivnosti na teritoriju čitave Srbije jer je cilj da sredina, a pre svega mladi iz te sredine, zdravije žive i dišu. Prema rečima jednog od osnivača Zelenog polumeseca u Novom Pazaru, prof. dr Saita Kačapora, rad će biti koncipiran na saradnji sa predstavništvima u regionu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Foto galerija

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops