A- A A+

Brana na Jusuf potoku uklanja strepnje meštana od poplavnih talasa

Brana na Jusuf potoku izgrađena je pre projektom definisanog roka. Teren su obišli gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i delegacija Evropskog progresa, koja je finansijskio uz Vladu Švajcarske podržala ovu aktivnost.  Zahvaljujući izgradnji jedanaest brana na rekama u Novom Pazaru, izbegnute su posledice poplavnog talasa na području grada.

„Projekat vredan 420 000 eura doneo je višestruku dobit jer smo dugoročno , uz adekvatno održavanje brana, rešili veliki problem i eliminisali mogućnost da građani trpe materijalnu ali i nematerijalnu štetu“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

On je istakao da je grad predvideo izdvajanje sredstava za poterbe korićenja reka, apelujući na građane da vode računa o tome kako se odnose prema sopstvenoj okolini, jer nekada nepažnjom znaju da doprinesu izlivanju vode iz rečnih korita.

Za Delić Envera, meštanina naselja Selakovac koji je za izgradnju brane na Jusuf potoku ustupio svoje zemljište ovakav potez je nešto što se podrazumeva kao ljudski čin. Iako, kako je istakao njegova porodica i imanje nikada nisu bili ozbiljno ugroženi poplavnim talasom, rešio je da pomogne svojim komšijama i onim domaćinstvima koja u Selakovcu  u kišnim periodima godine  strepe od izlivanja reka.

U Novom Pazaru je prošle godine proglašena elementarna nepogoda jer je mnogo domaćinstava pretrpelo ozbiljnu štetu. Brane  su uz podršku EU Progresa podignute na  na rekama Trnavica, Ljudska i Banjska, kao i na Jusuf potoku.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops