A- A A+

Preventivom sprečene štete od poplava

Za razliku od susednih opština Tutina i Sjenice koje su se pre nekoliko dana suočile sa stravičnim poplavnim talasom, Novi Pazar je, zahvaljujući preventivnom delovanju i angažovanosti nadležnih gradskih službi, izbegao veće posledice koje mogu nastati izlivanjem reka. Ogromna količina kiše koja je pala u poslednjih nekoliko dana nije ugrozila grad, jer su na rekama blagovremeno izgrađene brane sprečile nastanak ozbiljnih posledica po naseljena područja.

„Mi smo jedan od  nekoliko svetlih primera na području Srbije kada je reč o preventivnom delovanju u cilju sprečavanja poplava. Uložili smo u prevenciju znatna finansijska sredstva a pet antierozivnih brana na kojima su radovi u završnoj fazi, već daje rezultate. Sva voda sa područja opštine Tutin, koja je mogla da stigne do naselja Selakovac, ostala je u brani i time su izbegnute ogromne štete “ rekao je načelnik  Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Naser Crnovršanin, podsetivši da je u toku projekat ukorićenja Raške, Banjske i Deževske reke, što je još jedan od važnijih koraka prevencije. Crnovršanin je istakao da će u narednoj godini značajna sredstva biti namenjena čišćenju rečnih tokova drugog reda i to je pogledu zaštite od poplavnih talasa kakve je Novi Pazar ranije podnosio, izuzetno važno.

Izgradnja pet od ukupno deset antierozivnih brana na rečnim tokovima u Novom Pazaru, projekat je Vlade Švajcarske, Evropskog progresa i Vlade Republike Srbije.  Pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević podsetio je da je prethodni porojekat iste kategorije, iz 2013. , podrazumevao i izradu projektno tehničke dokumentacije za aktuelne radove. Tadašnja investicija vredela je čak 420 000 eura.

„Izvode se radovi na antierozivnim branama sliva reke Raške, kroz projekat vredan 240 000 eura. U planu je nastavak realizacije brane na Jusuf potoku, koji direktno ugrožava naselje Selakovac i reku Rašku u delu koji protiče kroz gradsko područje. Uopšteno posmatrano, reč je o izuzetno značajnom ali i finansijski vrednom projektu, jednom od najskupljih koje smo realizovali za potrebe naših građana u proteklih nekoliko godina“, rekao je Suljević.

Bujične poplave su prethodnih decenija  nanosile  ozbiljnu materijalnu štetu naseljima u Novom Pazaru.  Sva ulaganja  u pravcu sprečavanja poplava velika su dobit za građane Novog Pazara, a prema najavama, ulaganja u tom pravcu neće prestati ni tokom naredne godine, upravo zahvaljujući podršci EU i Vlade Švajcarske.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops