A- A A+

Omasovljenje sporta – projekat grada i Sportskog saveza Srbije

Novi Pazar je u poslednjih nekoliko godina  uradio više na promciji sporta i unapređenju sportske infrastrukture, nego bilo koja druga lokalna zajednica u Srbiji, zaključeno je tokom redovne posete predstavnika Sportskog saveza Srbije gradu. Sledeći korak je omasovljenje sporta i promocija zdravog načina života koju će Savez sprovoditi u partnerstvu sa gradskim strukturama, klubovima i osnovnim i srednjim školama. Predsednik SSS Aleksandar Šoštar, koji je oduševljejnje situacijom u našem gradu podelio sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem,  pojasnio je da je reč o ideji sa vrlo ozbiljnim ciljem.

“Da sklonimo decu sa ulice i da promovišemo zdrav takmičarski duh među predstavnicima mlade generacije. Sprot je inspiracija, zadovoljstvo ali zna da bude i put odricanja na kome se svako ulaganje i naporan rad višestruko isplate. Sport čovek čini boljim i  zato mi je ogromno  zadovoljstvo što  mogu da konstatujem da ste mnogo uradili kako bi na sve brojnijim, kvalitetnim  sportskim terenima, gde dominira duh kolektiva i saradnje, vaši mladi sugrađani, osećali da su na prvom mestu. Ono što sam u pogledu infrastrukturnog napretka ovde video zaista ostavlja bez reči i treba vam odati priznanje”, kazao je Šoštar. Savez je, po njegovim rečima definisao strategiju koja će pomoći da sport dobije poziciju koja mu pripada.

U tu priču, prema rečima gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, vrsnog poznavaoca sporta, treba uključiti nekoliko važnih društvenih činilaca.

“Što više sportskih stručnjaka uzme učešće u realčizaciji ideje popularizacije sporta, uspeh će biti veći. Naša je želja da sve strukture sa lokalnog nivoa u tu priču ukljućimo što je više moguće, ne zaobilazeći nikoga ko radi sa decom. Edukacija je i u ovom slučaju izuzetno važna stvar a naš kranji cilj je da kod budućih generacija probudimo svest o tome da žive u sportskom duhu jer će tako ostati pošteđeni mnogih negativnih izazova koje društvo nameće”, kazao je Biševac. On je rekao da je tokom razgovora sa predstavnicima Sportskog saveza Srbije konstatovano da će kada je Novi Pazar u pitanju, Savez i grad u narednom periodu realizovati još nekoliko veoma značajnih projekata.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops