A- A A+

Zapadni bastion Bedema postaje letnja pozornica

Zapadni bastion Gradskog bedema u narednom periodu biće revitalizovan sredstvima koje je odvojilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovaj deo Novopazarske tvrđave, biće iskorišćen za letnju pozornicu. Projekat je ideja Turističke organizacije Novi Pazar, a odobrena su sredstva u visini od deset miliona dinara. 

Prema rečima direktorke Turističke organizacije Novi Pazar Ljiljane Lešević, Novopazarska tvrđava, zajedno sa Starom čaršijom i kompleksom oko Altum Alem džamije, kategorisana je kao nepokretno kulturno-istorijsko dobro od izuzetnog značaja i zbog toga je cilj da se letnja pozornica izgradi baš na ovom mestu.  

Na ovom delu Gradskog bedema planira se održavanje brojnih manifestacija, a objekat će arhitektonski biti prilagođen upravo toj nameni.

Glavni gradski urbanista Elvir Hamidović rekao je da je sam prostor i arhitektonsko rešenje savremenog tipa, kao i da se uklapa u ambijent. 

Unutar samog prostora ostavljena je kružna komunikacija kojom će se kretati posetioci. Prostor je površine oko 520 kvadrata, a bina oko 50 metara kvadratnih. Osim toga, predviđen je i amfiteatarski prostor kapaciteta 240 mesta. 

Uz ovo, urađen je i projekat obnove Kule motrilje, a u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije severnog bastiona, pa se u narednom periodu očekuje kompletna revitalizacija Novopazarske tvrđave. 

Izvor: rtvnp.rs

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika