A- A A+

EU nastavlja da podržava razvoj Novog Pazara

U Novom Pazaru će se od avgusta graditi pet novih mini brana na različitim lokacijama i biće pošumljeno oko 50 hektara površine, a sve sa ciljem da se Novi Pazar odbrani od poplava. To je projekat vredan oko 250.000 eura, a dogovoren je danas nakon sastanka rukovodstva grada Novog Pazara sa delegacijom od 16 zamenika i zamenica ambasadora evropskih zemalja, koje je predvodio zamenik šefa misije Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt.

Zamenik šefa misije Delegacije Evropske unije u Srbiji, Oskar Benedikt najavio je danas u Novom Pazaru da su Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, obezbedile 250.000 eura za završetak projekta uređenja toka reke Raške za zaštitu od poplava. Sredstva će biti iskorišćena za izgradnju pet novih mini brana, pošumljavanje 50 ha zemlje i izvođenje bio-tehničkih radova.

Sa sastanka delegacije sa novoizabranim gradonačelnikom Novog Pazara, Nihatom Biševcem, poručeno je da će Evropska unija nastaviti da podržava razvoj grada i čitavog područja kao što je činila i tokom prethodne decenije kada su EU i Vlada Švajcarske u partnerstvu sa Vladom Srbije podržale preko 70 projekata u vrednosti od blizu 3,5 miliona evra.

„Očekujemo da će radovi, koji treba da počnu tokom avgusta, biti završeni do kraja godine. Ovim projektom će se dodatno unaprediti zaštita građana i građanki Novog Pazara i njihove imovine od poplava. Brana je jedna od devet izgrađenih na slivu reke Raške sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko prethodnog razvojnog programa EU PROGRESa, koje su spasile Novi Pazar od poplava 2014. godine. Novom gradonačelniku želimo puno uspeha i dobru saradnju u budućnosti za dobro svih građana ovog grada“,  rekao je Benedikt.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je nakon obilaska brane na reci da su projekti koji su realizovani, od velikog značaja za građane Novog Pazara, a podrška prijatelja iz EU i najava novih projekata garancija narodu da će se i u budućnosti raditi za dobro grada i građana.

Delegacija predvođena Beneditkom posetila je i Školu za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru koja je zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Vlade Švajcarske preko prethodng programa EU PROGRES, dobila savremene mašine za šivenje, krojenje i druga učila. Na taj način je unapređena redovna nastava za đake, ali je omogućeno i dodatno obrazovanje i obuka za odrasle, kako bi kao kvalifikovana radna snaga lakše našli posao u industriji tekstila, obuće i odeće, u Novom Pazaru, Raškoj, Sjenici i Tutinu.

Prilikom ovih susreta Benedikt je istakao da su predstavnici Delegacije EU i ambasada zemalja članica u poseti jugozapadnoj Srbiji kako bi bolje sagledali trenutna politička i društveno- ekonomska dešavanja. On je dodao da će EU sa novom Vladom Srbije razgovarati o planovima razvoja lokalnih samouprava i nastaviti da pruža podršku u ekonomskom razvoju ovog kraja.

Projekte u ovom delu zemlje finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt sa 16 zamenika i zamenica ambasadora zemalja Evropske unije su u obilasku jugozapadnog dela Srbije kako bi se uverili u realizaciji projekata u koje su uložili sredstva.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika