A- A A+

Stigao karavan Trke mira

Međunarodna Trka mira, globalna manifestacija ustanovljena 1987. godine, stigla je danas u Novi Pazar, a upaljenu baklju do zgrade Gradske uprave doneo je novopazarski atletičar Elzan Bibić.

Direktor ogranka Trke mira za Srbiju Predrag Knežević izjavio je da je svaki pređeni kilometer važan za svakog ponaosob, ali i našu državu, Evropu i Svet.

"Kroz ovu baklju, koja simbolizuje mir, prijateljstvo, harmoniju i ljubav, hoćemo da našu poruku podelimo s drugima. Prvi put smo u Novom Pazaru, gde na svakom koraku doživljavamo lepe stvari", rekao je Knežević.

Evropski karavan Trke mira startovao je 24. februara u Portu, a okosnicu čine ultramaratonci iz više država tog kontinenta.

"Sviđa mi se kako smo dočekani, puno je dece i dobrih ljudi, pa nam je srce puno. Za nas je dobro kad inspirišemo nove generacije da se bave sportom, takođe je bitno i da pripadnici različitih nacija i vera žive u harmoiji", istakao je ultramaratonac iz Italije Andreas Markato.

Grupu internacionalnih sportista, koji su prethodno trčali kroz Crnu Goru, pozdravili su brojni Novopazarci, a neki su im se i priključili tokom maršrute. 

"Ovde je mnogo energije i entuzijazma. Već sam bio u Srbiji, ljudi su veoma topli i prijateljski nastrojeni", kazao je učesnik karavana iz Engleske Rašmivan Kolinson.

Trka mira će iz Novog Pazara krenuti sutra u 8.30, a iz Srbije će na teritoriju Bugarske ući 20. maja.

"Poruka ove manifestacije je da ako možemo da trčimo u miru i harmoniji, možemo na isti način i da živimo. Novi Pazar je potvrdio gostoprimstvo i dokazao da je grad prijateljstva", rekao je direktor novopazarskog Sportskog saveza Emir Mehmedović.  

Ovogodišnja Trka mira biće završena 8. oktobra u Rimu.

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika