A- A A+

Proslavljen 555. rođendan Grada Novi Pazara

Grad Novi Pazar proslavio je 555 godina postojanja. Obeležavanje je počelo još prošle nedelje nizom kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija.Ovaj praznik obeležen je i prolaskom Olimpijskog plamena kroz centar grada. Njega su poneli proslavljeni atletičari Asmir Kolašinac i Amela Terzić, koji su plamen uručili mladim nadama novopazarskog sporta teniserima Hamadu Međedoviću i Fatmi Idrizović. U delu Revije sporta održanoj na Gradskom trgu velikom broju prisutnih sportista iz Novog Pazara obratili su se gradonačelnik Meho Mahmutović, ali i generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković i proslavljeni skakač u vis Dragutin Topić. Prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Pazar adr Meho Mahmtuiović koji je rekao da mladi u Novogm Pazaru na raspolaganju imaju svu sportsku infrastrukturu i da je na njima da je na pravi nacin iskoriste. Asmir Kolašinac raduje se Olimpijadi u Rio de Žaneiru i obećao je da će, ukoliko osvoji medalju, doći u Novi Pazar i “prošetati je”.

“San svakog sportiste je učešće na Olimpijadi, a vrhunac karijere medalja. Daću sve od sebe da je osvojim i odmah posle Rija eto me kod vas ovde”- rekao je Kolašinac.

Olimpijski plamen dočekali su sportisti iz čak 74 kolektiva u Novom Pazaru koji su se građanima predstavili u defileu centralnim gradskim ulicama. Direktor Spotskog saveza Novog Pazara Emir Mehmedović izrazio je zadovoljstvo jer je veliki broj sportista iz gotovo 50 ekipa učestvovao u svečanom defileu gradskim šetalištem povodom obeležavanja Dana grada.

Sportisti defilovali gradskim šetalištem. "Novi Pazar zaslužuje ovakvu manifestaciju, bilo je više od 1.000 sportista. Zadovoljan sam jer je većina klubova prihvatila naš poziv, ali pojedini iz nekih svojih razloga nisu. Generalno, s klubovima imamo dobru saradnju", rekao je Mehmedović. On je dodao da od mladih sportista očekuje kvalitetne rezultate u budućnosti. Po završetku defilea, Sportski savez Novog Pazara dodelio je diplome predstavnicima klubova, a zatim su neki od kolektiva izveli pokazne treninge na terenima Rekreacionog centra.

Povodom Dana Grada  na šetalištu je danas priređena izložba automobila i pehara dva novopazarska auto-moto kluba: AMK „Novi Pazar“ i „Sandžak off road“ Novi Pazar.

AMK „Novi Pazar“ i Esad Došljak danas izložili su preko 80 osvojenih pehara i svoja dva vrhunska automobila za ove trke.Na šetalištu je danas bilo izloženo nekoliko „off road“ mašina i buket pehara osvojen uglavnom tokom prošle sezone. Oba kluba promovišu grad Novi Pazar gde kod nastupaju, a grad im se odužuje podrškom u ukviru svojih mogućnosti

Svečana akademija je počela u 19h pred prepunom dvoranom Kulturnog centra. Brojni gosti iz zemlje i inostranstva, kao i mnogi Pazarci, došli su da uživaju u prigodnom kulturno-umetničkom programu pripremljenim za ovu priliku. Svečana akademija je za kratko vreme postala tradicija kojoj se svi radiju. I ove godine zaslužni građani, ali i prijatelji Novog Pazara dobili su plakete Grada Novog Pazara koje im je dodelio gradonačelnik. Ovogodišnji dobitnici su:  Gordana Petrović, Muradin Guneš, Muzafer Guneš, Jasmin Nurković, Nedžad Dragolovčanin, Ekrem Lekić, Momčilo Džambasanović, Muamer Hukić, Hamad Međedović, Elzan Bibić, Mehmed Bejtić, Džengis Redžepagić, Emilija Đokanović.

Slavlje je završeno velikim koncertom Ane Bekute i Severine koje su nastupile pred 40000 ljudi. Koncert je trajao do ponoći, a publika je veselo pevala uz poznate hitove i proslavila još jedan rođendan našeg grada.

Novi Pazar je osnovao Isa-beg Ishaković, turski vojskovođa i osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca, a 20. april 1461. Godine je proglašen za Dan grada jer se Novi Pazar tada prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu.

Foto galerija

0
0
0
s2sdefault

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika