A- A A+

Određena visina pomoći za oštećene u poplavama

Danas je održan sastanak Štaba za vanredne situacije, na kome je bilo reči o proceni štete. Najveći stepen oštećenja zabeležen je na putnoj infrastrukturi. Narednih dana, radiće se na kategorizaciji , po stepenu oštećenja objekata, i po tome će biti odredjivana visina jednokratne  novčane pomoći.Okvirna procena štete na putevima je izvršena, a čeka se procena na stambenim objektima i poljoprivrednim dobrima.

Komisija za procenu štete u poljoprovredi, na građevisnkim objektima i putnoj infrastrukturi nastaviće aktivnosti a najviše posla imaće prilikom procene na putnoj infratsukturi koja je usled poslednjih poplava pretrpela najveće štete, dok je poljoprivreda najmanje stradala.  

Prema rečima načelnika sektora za vanredne situacije, Nasera Crnovršanina, do sada je podneto oko 100 zahteva za procenu štete. Zahtevi za procenu štete većinom su realni, rekao je Crnovršanin, a svi koji nisu podneli zahtev treba to da urade na pisarnici Gradske uprave, najkasnije do 2.aprila . Prema njegovim rečima, ekipe i komisije su svakodnevno na terenu i ono što  sledi jeste verifikacija onoga što su  komisije utrdile. Verifikaciju vrši Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a nakon verifikacije kako objašnjava Crnovršanin, ući će se u postupak rešavanja svakog pojedinačnog zahteva. Kategorizacija po stepenu oštećenosti objekta od poplave  vršiće se u pet kategorija.

Vlada je donela Odluku o dodeli novčane bespovratne pomoći , u iznosu od 120.000 do 600.000 dinara, a visina pomoći zavisiće od kategorije oštećenja.

Crnovršanin je na kraju kazao da je  šteta na putnoj infrastukturi 200 miliona dinara, te da će šteta pričinjena na  građevinskim objektima I poljoprivredi uskoro biti poznata.

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops