A- A A+

Više od 650 prijava štete nastale u poplavama

Gradski Štab za vanredne situacije i dalje je u stalnom zasjedanju. Na današnjem, jedanaestom vanrednom sastanku, članovi Štaba razgovarali su o trenutnom stanju na terenu i rezultatima rada ekipa zaduženih za sanaciju štete u polavljenim naseljima. Prioritet je da se evakuisani građani nakon sanacije vrata svojim domovima, ali i sanacija velikog broja putnih pravaca koji su u rekidu.

Građani koji su pretrpeli štetu i dalje je prijavljuju Štabu, i Odjeljenju za vanredne situacije. Broj prijava štete na objektima, poljoprivrednom zemljištu i putnoj infrasturukturi porastao je na oko 650. Ekipe zadužene za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju do danas su posao obavile u oko 256 poplavljenih domova.

“Paralelno sa dezinfekcijom i sušilice su u funkciji kako bi se domovi vratili u prvobitno stanje, a ljudi što prije ponovo uselili. Prioritet su nam i tridesetak građana koji su evakuisani, a koji se nalaze u novopazarskim hotelima, i njihove domove treba sanirati kako bi se i oni ponovo u njih uselili. Danas je jedna porodica smještena u Gerontološki centar. Prioritet je, rješavanje problema putne infrastrukture, mnogi seoski putevi su u prekidu”, rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović.

On je dodao i da veliko klizište i dalje ugrožava jednu porodičnu kuću u selu Murovci, uprkos velikoj angažovanosti mašina i radnika da uklone zemljište.

Od ukupne štete dvije trećine se odnose na putnu infrastrukturu. Kako je Hasanović najavio od sutra će se raditi na sanaciji prioritetnih putnih pravaca, a u narednim danima, kada se za to stvore i vremenski uslovi radovi će se intenzivirati u svim područjima u kojima su vodene bujice i klizišta ugrozila puteve. 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops