A- A A+

ODBRANA OD POPLAVA: Pozvani dobrovoljci da pune džakove u Novom Pazaru

Na sednici Štaba za vanredne situacije Novog Pazara donet je niz odluka i zaključaka koje za cilj imaju prevenciju i rad na sprečavanju ponavljanja scenarija od ovih dana, kada su poplave nanele veliku štetu naseljima Jaklja, Postenje, Šutenovac, Trnava, Mur i Banjska petlja u Novom Pazaru.

Još uvek je na snazi vanredna situacija, osnovne i srednje škole počele su od danas da rade.

Problem sa vodosnabdevanjem u visinskim zonama i dalje je aktuelan.

Kiša u Novom Pazaru danas je povremeno padala, i svi su sa strahom gledali u crne oblake koji su se nadvili nad gradom, pomno se prati vremenska prognoza, posebno ona meteorologa iz Rusije koja za naredne dane predviđa padavine veće nego 2014. godine.

Od sutra aktivno će se raditi na postavljanju džakova sa peskom i pravljenju bedema duž rečnih korita, i reka prvog prioriteta. Za tu akciju potrebna je pomoć dobrovoljaca.

Njih su sa Štaba pozvali da dođu u četvrtak kod Filterskog postrojenja i učestvuju u punjenju i transportu džakova sa peskom do kritičnih područja.

Vojska, kao i radnici i mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća i danas su na terenu radili na čišćenju od blata i krša. Na terenu su komisije za procenu štete koje konstantno rade zbog velikog obima posla i štete koja je naneta domaćinstvima i poljoprivredi.

Njima su se tokom dana priključili i građevinski inžinjeri koji će svojom stručnošću ubrzati ceo proces oko procene štete koja je daleko veća od očekivane. Prve procene su da je šteta daleko veća od očekivane, i odnosi se na širi deo Novog Pazara.

Građani koji su pretrpeli štetu ne prestaju da se javljaju, očekujući dolazak komisije do njihovih kuća. Poplave su domovima, kao i putnoj infrastrukturi nanele štetu i udaljenijim mestima u Novom Pazaru.

U prekidu su tri bitna seoska putna pravca, poslednje su informacije do kojih je Kurir došao.

Turska razvojna agencija TIKA obezbedila je tri crpne pumpe i 10 sušilica gradu Novom Pazaru. One su podeljene  najugroženijim građanima kojima je voda ušla u kuću. Ova korisna mašina izvlači vlagu, veoma je efikasna, slab je potrošač električne energije i može da radi veoma dugo.

Crveni krst  Srbije dopremio je u Novi Pazar 15 takvih uređaja.

U Novom Pazaru održan je i hitan sastanak Saveta Raškog upravnog okruga na kojem je bilo najviše reči o aktuelnim dešavanjima u vezi  sa poplavama. Učestvovali su predstavnici opština i gradova najteže pogođenih u ovim poplavama: Novog Pazara, Kraljeva, Raške, Tutina i Vrnjačke Banje.

Zajednički zaključak sa sastanka je da opasnost još uvek  nije prošla  i da se u naredna dva dana očekuju nove padavine, te da treba preventivno delovati i raditi više na tome nego na sanaciji i uklanjanju posledica poplava.

Evakuisani građani neće se vraćati kućama dok ne prođe opasnost, i dok se ne obavi dezinfekcija, deratizacija i dezinsekcija.

Aleksandar Nićiforović

0
0
0
s2smodern

Vlada Republike Srbije
USAID
Evropski PROGRES
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
tika