A- A A+

TIKA je donirala 10 sušilica za najugroženije

U ime Turske razvojne agencije TIKA, koordinator Mehmed Bajrak donirao je danas sušilice najugroženijim građanima kojima je voda ušla u kuću. Ova korisna mašina izvlači vlagu, veoma je efikasna, slab je potrošač električne energije i može da radi veoma dugo. Ovim povodom gradonačelnik Meho Mahmutović je rekao: 

“U ovakoj teškoj situaciji svaka pomoć puno znači. Turska razvojna agencija TIKA  donirala je 10 sušilica od kojih je 6 već dopremljeno, a 4 očekujemo u toku dana. U onim kućama koje su oštećene tj. kuće gde je ušla voda i nakon čišćenja tih kuća može da se sušilicama izvuče vlaga.”, rekao je gradonačelnik.  Nakon sušenja sledi dezinfekcija sa preparatima hlora. Gradonačelnik je rekao da je naš Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje iz Kraljeva ne bi li se sprečile infekcije u narednom periodu. Ljiljana Krstić, sekretar Crvenog krsta u Novom Pazaru kazala je: “Crveni krst Srbije je uputio na naš apel pomoć. Dobili smo 15 sušilica. Stiglo je za 200 paketa hrane od 10 kilograma, 200 higijenskih paketa težine 8 kilograma, čizme, dezifenkciona sredstva tako da danas krećemo u čišćenje. Tika je danas donirala još 10 sušilica tako da na terenu imamo 25 sušilica što će nam mnogo olakšati posao i brže ćemo ljudima osposobiti kuće.”

Mehmed Barjak, koordinator TIKA-epoželeo je građanima Novog Pazara kao i Srbije što brži oporavak. “Znate i sami da  je TIKA uvek u Novom Pazaru prisutna sa raznolikim projektima a u ovakim teškim momentima nismo ni jednog trenutka razmišljali da li treba da pomognemo. Odmah smo stupili u kontakt sa gradskom vlašću i uz kordinaciju sa njima dostavili smo pomoć koja je prvobitno bila potrebna. Za početak smo doneli tri crpne pumpe a danas smo doneli mašine za isušivanje vlage. Naravno nakon ove hitne pomoći dostavićemo i drugu vrstu pomoći i u kordinaciji sa gradskom vlašću prema potrebama koje postoje na terenu TIKA  će i dalje biti uz vas. Nas su ovi događaji veoma rastužili i nadamo se da sledeći put kad budemo dolazili da neće biti ovakva situacija već da bismo dodelili novu razvojnu pomoć.”, rekao je Bajrak.

Foto galerija

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops