A- A A+

Zamena kotlova u školama

Gradonačelnik Nihat Biševac i zamenik gradonačelnika Vladimir Marinković posetili su Gimnaziju, gde je u toku realizacija projekta zamene kotlova na ugalj, kotlovima na pelet. Iz istog sistema kao i ova srednja škola, grejanjem se snabdeva OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.
 
„Grejanje će biti ekonomičnije a što je još bitnije, ulaganjem znatno smanjujemo zagađenje u ovom delu grada. Vrednost projekta je oko 18  miliona dinara i reč je  o samo jednom u nizu projekata koje finansira Ministarstvo za životnu sredinu. Kotlovi su zamenjeni u sportskoj hali Pendik, Tehničkoj školi, OŠ „Mur“, sada u Gimnaziji. Ukupna investicija je oko 80 miliona dinara, od čega je 80 procenata obezbedlio resorno ministarstvo, dok smo ostatak opredelili iz gradskog budžeta“, kazao je gradonačelnik Biševac, uputivši zahvalnost Ministarstvu za životnu sredinu .
 
„Za kratko vreme urađeno je puno na zameni kotlova na čvrsto gorivo i mazut. Sve su prešle na pelet što je racionalnije, ekonomičnije i ekološki prihvatljivo“, zaključio je gradonačelnik.
 
U narednom periodu zamena kotolova u školama i objektima gradskih ustanova biće nastavljena a po rečima direktorke škole, Dženane Raždaginac, projekat je izuzetno značajan.
„Grejanje na fosilna goriva je štetno i ekološki prihvatljiviji energent ima još veći značaj. Nadamo se da ćemo podstići ostale škole na isti korak i raduje nas što ćemo od naredne grejne sezone, kao i osnovci u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" imati novi sistem grejanja, na pelet.

 

Foto galerija

 

Vlada Republike Srbije
USAID
ЕУПРО+
Stalna Konferencija Gradova i Opština
OSCE
unops